Za léky na alergie se bude platit víc

10. 4. 2017 – 0:00 | Zdravotnictví | red | Diskuze:

Za léky na alergie se bude platit víc
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Pro alergiky nastávají těžké časy nejen proto, že pylová sezona je v plném proudu, ale i proto, že léky jsou dražší a to kvůli navýšení doplatků. S informací přišel deník Mladá fronta Dnes.

Ještě nedávno se na léky, které se nejčastěji užívaly při potížích s alergiemi, doplácelo pár korun,. Letos si Češi, kteří trpí na pyly a kvetoucí trávy, výrazně připlatí.

Mohou si sice zvolit generickou náhradu - to znamená lék se stejnou účinnou látkou - raději ale volí značky, které jsou zavedeny a na které jsou zvyklí. I když alergici nový lék vyzkouší, stejně se pak většinou k osvědčenému původnímu léku vrátí.

Doplatek byl ještě nedávno na jeden lék v řádu korun, nyní jsou to desítky až stovky korun. Pylová sezona tak stojí alergika jen na lécích až tisíc korun. Ti, kteří užívají lék xyzal, na který se doplácelo 15 korun, teď nově zaplatí až 130 korun. Dál, například za lék Aerius, je to kolem sto dvaceti korun.

Podle státního ústavu pro kontrolu léčiv o snížení doplatku požádaly pojišťovny. Ústav pro kontrolu léčiv jim pak vyšel vstříc. Podle odhadů ušetřily zaměstnanecké pojišťovny kolem 60 milionů korun, VZP odhaduje úspory přes 100 milionů korun.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články