Za měsíc vstoupí Chorvatsko do EU. Co se pro nás změní?

27. 5. 2013 – 22:01 | Evropská unie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Za měsíc vstoupí Chorvatsko do EU. Co se pro nás změní?
Pokud máte náhodou v Chorvatsku loď, dávejte dobrý pozor. Od 1. července musíte zaplatit DPH a clo, abyste se dostali do Chorvatských vod. Pokud zde už kotvíte, tyto formality musíte vyřešit do konce května. Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Chorvatsko je oblíbenou destinací českých turistů. Přestože se sem každé léto vrací, pokaždé ale musí projít celní kontrolou. To se teď změní a nejen to!

Už 1. července se Evropská unie rozroste o dalšího člena - Chorvatsko. Pro Čechy to znamená především jediné. Celní kontroly nahradí pouze hraniční a k moři budete moci vyrazit pouze s občankou. Pokud však budete cestovat s dětmi mladšími 15 let, musí mít svůj vlastní dětský cestovní pas.

Odpadnou celní kontroly a cestování se zrychlí. Pokud nebudete obchodovat s jídlem, tak si s sebou můžete vzít, co chcete. Zboží však nesmí přesáhnout částku 300 eur (7798 Kč) pokud jedete autem, letecky a lodí až 430 eur (11 106 Kč).

Dobrá zpráva také je, že ceny potravin by neměly zdražit. "Ceny potravin zůstanou v podstatě stejné. Dnes když je Chorvatsko plné super a hypermarketů, ceny jsou na stejné úrovni jako u nás. Je jasné, že ty jejich speciality jsou vždycky dražší. Je zajímavé, že víno bude v obchodech levnější, protože se musí přizpůsobit cenové relaci Evropské unie," řekl pro Český rozhlas Jaroslav Medek z cestovní kanceláře Mediterán Travel.

 

Cestování se zrychlí nejen kvůli zrušení celních kontrol, ale také díky novému leteckému spoji Praha - Dubrovník. Tato část Chorvatka byla od roku 2009 vzdušnou cestou přímo z Česka nepřístupná, protože zkrachovala společnost Sky Europe. Nyní lety obnoví SmartWings, a kromě Splitu se tak Čechům otevře cesta na samotný jih země. Letadla budou z Prahy odlétat jednou týdně od půlky června do konce prázdnin.

 

Pokud máte náhodou v Chorvatsku loď, dávejte dobrý pozor. Od 1. července musíte zaplatit DPH a clo, abyste se dostali do Chorvatských vod. Pokud zde už kotvíte, tyto formality musíte vyřešit do konce května.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články