Za některé léky na recept si od července připlatíme

22. 6. 2012 – 8:55 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Za některé léky na recept si od července připlatíme
Až dosud fungovalo u všech těchto medikamentu pravidlo, že pokud je člověk dostal předepsané od lékaře na receptu, vztahovala se na ně i úhrada pojišťovny, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zdravotní pojišťovny od 1. července nebudou hradit cenu u zhruba čtyř stovek volně prodejných léků. Lékaři je mohli dosud předepsat na recept a pacientovi část ceny nebo v některých případech i plnou cenu uhradila pojišťovna.

Lidé si tak z vlastní kapsy budou muset zaplatit například panadol pro děti i panadol forte, šampon proti lupům Nizoral, léky potlačující příznaky alergií Zyrtec, Zodac a Claritine, šumivé kalcium nebo kapky proti kašli Bromhexin a Ambrosan.

Pojišťovny už lidem nebudou doplácet ani na paralen, brufen nebo ibalgin. Za své si budou platit léčbu i ti pacienti, kteří potřebují některé medikanenty na žaludek či slinivku, například Omeprazol či Pancreolan forte.

Až dosud fungovalo u všech těchto medikamentu pravidlo, že pokud je člověk dostal předepsané od lékaře na receptu, vztahovala se na ně i úhrada pojišťovny. Pacient pak na takový lék nedoplácel ze svého buď nic, nebo jen část jeho ceny. Tato praxe ale od 1. července skončí.

Jedinou výjimkou jsou některé léky pro chronicky nemocné pacienty. Tato výjimka se týká multinezymových přípravků, běžných léčiv proti bolesti a umělých slz u pacientů s cystickou fibrózou, s bolestivou formou chronického zánětu slinivky či po odstranění slinivky a pacientům s rakovinou.

Vyřazením volně prodejných léků z úhrad uspoří systém půl miliardy korun za rok. Takovou úpravu schválili zákonodárci změnou zákona o zdravotním pojištění.

-Zuzana Fojčíková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články