Za pobyt v nemocnici zaplatí senioři 60, mladí lidé 100 korun

31. 8. 2010 – 8:11 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Za pobyt v nemocnici zaplatí senioři 60, mladí lidé 100 korun
Kromě seniorů a dětí by podle návrhu měli levnější pobyt v nemocnici také lidé, kteří nejsou plně soběstační, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Děti, senioři a zdravotně postižení ať platí za pobyt v nemocnici méně než lidé v produktivním věku. To navrhuje ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), píší v úterním vydání Lidové noviny.

Na tom, že se poplatek v nemocnici musí změnit, se shodli zástupci koaličních stran už v koaliční smlouvě a programovém prohlášení. Oba dokumenty mluví o tom, že se poplatek za pobyt v nemocnici zvýší ze 60 korun za den na minimálně 100 korun. To aby se přiblížil reálným nákladům za takzvané hotelové služby.

Heger teď přemýšlí, jak poplatek v nemocnici zvýšit, a přitom ho zachovat sociálně únosný. Pro některé skupiny lidí je totiž třeba 3000 korun za měsíční pobyt v nemocnici vysoký výdaj. Poplatek za pobyt v nemocnici se přitom nepočítá do ročního ochranného limitu. "Hledáme model, kdy by byly poplatky v nemocnici rozlišeny svojí výškou, aby část populace měla poplatek levnější," řekl Lidovým novinám Heger.

 

<%Anketa199%>

 

Kromě seniorů nad 65 let a dětí do 18 let by podle Hegerova návrhu měli levnější pobyt v nemocnici také lidé, kteří nejsou plně soběstační, a proto pobírají příspěvek na péči vyššího stupně, dále těžce zdravotně postižení s průkazkou ZTP/P, možná i invalidní důchodci. Zatímco lidem v produktivním věku by poplatek za pobyt v nemocnici stoupl na 100 korun denně, jak předpokládá koaliční smlouva, vyjmenované skupiny by dál platily 60 korun, uvádí deník.

O svém návrhu se chce Heger nejdříve bavit s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Pak se jím bude zabývat vláda a sněmovna. Změna by mohla platit od začátku příštího roku. Pokud ovšem nenarazí u koaličních partnerů. Návrh se nelíbí poslancům ODS. "Budeme o tom jednat, ale takový návrh neodpovídá koaliční smlouvě. O výjimkách tohoto typu nebyla v koaliční smlouvě řeč a já s nimi nesouhlasím," řekl Lidovým novinám například poslanec a bývalý náměstek na ministerstvu zdravotnictví Marek Šnajdr.

-Zdenek Michora, Mediafax

Kam dál?

- Návštěva lékaře specialisty vás zřejmě vyjde na 200 korun

- Každé zdravotní zařízení bude muset nabízet i péči plně hrazenou z pojištění

- Poplatek za položku na receptu nahradí poplatek za recept. Co nás čeká?

- Zdravotnické poplatky by měly být do výše 2 pct z příjmů pacienta. Další daň?

- Heger: Kvůli vládním úsporám hrozí zdravotnickým zařízením a pojišťovnám zadlužování

- Lékaři specialisté budou jen pro bohaté tvrdí Rath

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články