Za prací se stěhovat nechceme, radši přijmem nižší mzdu

27. 4. 2009 – 1:20 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Za prací se stěhovat nechceme, radši přijmem nižší mzdu
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Tři pětiny Čechů v aktivním věku se bojí, že mohou přijít o práci, stejně jako před měsícem. V dlouhodobé časové řadě to není podíl nijak výjimečný. Pro naše občany je v případě ohrožení pracovního místa stále mnohem přijatelnější pracovat mimo svůj obor nebo za nižší mzdu než se stěhovat za prací. Do jiného kraje by se v případě hrozby ztráty práce byly ochotny přestěhovat jen dvě pětiny osob v aktivním věku.


- Krize na český trh práce přichází později, ale o to má silnější dopad
- Belgie otevřela pracovní trh dalším osmi státům EU, včetně ČR
- Menší plat je lepší nežli žádný
- Nezaměstnanost v březnu vzrostla na 7,7% nejvíce od konce roku 2005

Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Nezaměstnanost v posledních měsících v České republice poměrně rychle roste a tomu odpovídaly i sílící obavy našich občanů. Poslední průzkum naznačuje, že míra obav se stabilizovala na třech pětinách pracovně aktivní části populace.

Přetrvávají velké rozdíly v míře obav z nezaměstnanosti u různých skupin populace – nejnápadnější jsou u osob s různou úrovní dosaženého vzdělání (nezaměstnanosti se obává shodně 68 % lidí se základním vzděláním a vyučených, ale jen 38 % lidí s vysokoškolským diplomem), obavy mírně rostou s věkem a zřetelné jsou i rozdíly regionální, v krajích s vysokou mírou nezaměstnanosti (Moravskoslezský, Karlovarský aj.) jsou obavy podstatně silnější než například v Praze.


Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články