Za předání úplatku už nebudou tresty

14. 4. 2013 – 18:45 | Zákony | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Za předání úplatku už nebudou tresty
Ten, kdo uplácel, musí podle návrhu oznámit policii i všechny skutečnosti, které jsou mu známy o činnosti toho, kdo o tento úplatek požádal, a musí se zavázat k tomu, že bude vypovídat jak v přípravném řízení, tak i u soudu. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Korupčníci si v budoucnu budou zřejmě muset dát pořádný pozor na to, komu si o úplatek řeknou. Ani když ho dostanou, nebudou mít jistotu, že je uplatitel "neudá", aby se vyhnul vlastnímu trestnímu stíhání. Ministerstvo spravedlnosti totiž plánuje změnu v trestním zákoníku.

Pokud totiž v současné době někdo dá úplatek, je trestně stíhaný stejně jako ten, který si o něj řekl. Podle nové úpravy by nebyl trestně stíhaný ten, který úplatek na vyžádání dal a následně to polici oznámil.

Ten, kdo uplácel, musí podle návrhu oznámit policii i všechny skutečnosti, které jsou mu známy o činnosti toho, kdo o tento úplatek požádal, a musí se zavázat k tomu, že bude vypovídat jak v přípravném řízení, tak i u soudu.

"Pokud nedostojí svému závazku, bude rozhodnuto o zahájení jeho trestního stíhání. Stejně bude postupováno, zjistí-li se dodatečně skutečnosti, které vylučují rozhodnout o dočasném odložení trestního stíhání. Pokud splní podezřelý svůj závazek ke spolupráci s orgány činnými v trestním řízení, státní zástupce rozhodne o jeho nestíhání," uvádí se v předloze.

Zákon též obsahuje pojistku pro případ, že by státní zástupci při rozhodnutí o nestíhání pochybili. Nejvyšší státní zastupitelství totiž bude mít oprávnění nezákonné usnesení o nestíhání podezřelého do tří měsíců zrušit.

Miroslav Kyncl | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články