Za trestný čin půjde k soudu nejen osoba, ale nově i firma

3. 12. 2010 – 5:01 | Zákony | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Za trestný čin půjde k soudu nejen osoba, ale nově i firma
Za svůj prohřešek by firma za spáchání trestného činu, mohla | zdroj: NašePeníze.cz

S trestním postihem právnických osob počítá zbrusu nový zákon, který v současnosti připravuje ministerstvo spravedlnosti. S podrobnostmi agenturu Mediafax ve čtvrtek seznámil šéf rezortu Jiří Pospíšil (ODS).

Přijetím zákona o trestní odpovědnosti Česko vyhoví bruselské dikci. "Jsme jedním z posledních států Evropské unie, který v této oblasti dosud nepřijal žádná konkrétní opatření, a to i přesto, že nás k tomu zavazuje řada unijních předpisů a vyzývají některé mezinárodní smlouvy. Právní úpravu trestní odpovědnosti právnických osob ale považuji za důležitou i pro samotnou Českou republiku. Právnické osoby totiž nelze efektivně postihnout, přestože bývají často využívány k zakrývání nelegální činnosti," uvedl Pospíšil.

 

K tématu: Zločineckou firmu půjde konečně rozpustit rozhodla koalice

 

Návrh zákona, který je v současnosti podroben připomínkovému řízení, počítá s tím, že trestnímu postihu by se v případě spáchání trestného činu nevyhnuly zejména soukromé právnické osoby. "Z trestní odpovědnosti je vyloučen stát, obce a kraje, pokud vykonávají veřejnou moc, státní organizace, právnické osoby, které zřizuje zákon, a právnické osoby, pokud tak činí při výkonu veřejné moci. To je příklad profesních komor a výkonu jejich pravomoci nad členy," vyjmenoval šéf rezortu subjekty, které se postihu bát nemusí.

Otazník zatím visí nad případnou množinou trestných činů, kterých se firma může dopustit. Ve hře jsou přitom dvě varianty. "Ta první počítá s tím, že by se přímo v zákoně objevil taxativní výčet trestných činů, za které hrozí právnickým osobám postih. Lze to ale vyřešit i generální klauzulí, která jasně stanoví, že právnická osoba se může dopustit kteréhokoliv trestného činu, pokud to její povaha nevylučuje," nastínil Pospíšil. Podle něho je přitom typickým příkladem skutku, u něhož si jako pachatele nelze dost dobře představit právnickou osobu, znásilnění.

Za svůj prohřešek by si přitom firma, kterou soud shledá vinnou ze spáchání trestného činu, mohla "vykoledovat", stejně jako pachatelé z řad lidí, peněžitý trest či propadnutí majetku. Autoři návrhu počítají i s jakousi obdobou "trestu smrti", firmu by bylo možné zrušit.

Dalším trestem, po kterém by mohl soudce v případě právnických osob sáhnout, je zákaz účasti v tendrech. Firma by také mohla být připravena o možnost žádat od státu dotace.

Představitelé společností, kteří by si ale mysleli, že vynesením verdiktu pro ně celá věc skončila, se mýlí. Také rozsudky nad právnickými osobami totiž budou zaneseny do Rejstříku trestů. "Půjde o veřejnou informaci. Uložený trest tak bude efektivní," zdůrazňuje Pospíšil.

-Veronika Žižlavská,Mediafax

Kam dál?

- Banky budou rušit účty firmám, které nedoloží své vlastníky

- Kovářová: Firmy by měly mít trestní odpovědnost a odpovídat tak za své chyby

- Úředníci nejsou odpovědni za své chyby, to nahrává korupci

Kurzy

Kurzovní lístek: 1.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,070 25,170
USD 23,540 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články