Za vánoční dárky letos utratíme v průměru 6276 korun

26. 11. 2009 – 13:02 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Za vánoční dárky letos utratíme v průměru 6276 korun
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Oproti loňskému roku se chystá finančně omezit výdaje na nákupy vánočních dárků pouhá pětina Čechů. Nejdražším dárkem se nejčastěji chystáme obdarovat svého partnera. V průměru za takový dárek naložíme 2266 korun.


Podle výzkumu GE Money Bank stále narůstá trend nakupování dárků přes internet. Pro tento způsob se vyslovilo již 43 % dotázaných. Více než polovina lidí nakupuje vánoční dárky ve velkých obchodních centrech, 48 % Čechů pak shání další dárky v menších specializovaných obchodech. Téměř dvě třetiny Čechů plánují využít povánočních slev, ve kterých se nejčastěji chystají nakoupit oblečení a obuv.

- České domácnosti šetří a nakupují stále častěji přes internet
- Vánoční dárky kupujeme dětem a rodičům, na sourozence a prarodiče zapomínáme
- Vánoce budou chudší, lidé šetří na dárcích

V době finanční krize mají Češi strach ze zadlužování, proto naprostá většina lidí hodlá pořídit vánoční nákupy z výplat a ze svých úspor.

V průměru na jeden dárek vynaložíme asi 2266 korun, přičemž tento průměr navyšují dražší dárky, které kupují svým partnerkám muži. Ženy nejdražším dárkem většinou obdarují své děti, ale je to dáno i tím, že nadílku pro ratolesti v rodinách často nakupují za oba rodiče.

Podle výsledků výzkumu přijdou v tomto období průměrnou českou rodinu výdaje spojené s Vánoci na 28622 korun.

Nejdražší dárky nakupují lidé ve věku 45 – 59 let. Zástupce této věkové kategorie za nadílku pro své blízké průměrně utratí 7175 korun, zatímco mladý člověk ve věku 18 – 29 let s průměrnými 4251 korunami utratí za dárky nejméně. Kromě dárků však vánoční svátky znamenají i výdaje spojené s přípravou a výzdobou domácnosti. Za jídlo, pití, stromeček a další položky utratí Češi v průměru 3463 korun a více než dvě třetiny z nich hodlají letos utratit stejnou částku jako v loňském roce.

V průměru obdarujeme 7 blízkých

Každý Čech v průměru o Vánocích obdaruje 7 svých blízkých. Nejštědřejší jsou ženy, které kupují dárky 6 až 10 lidem, a mladí lidé, kteří alespoň malou drobností obdarují i více než 11 svých blízkých a přátel. Nejčastěji přitom budeme kupovat kosmetiku, oblečení nebo knihy, dětem pak hračky. Své místo pod stromečkem si tradičně najdou i nápoje a jídlo.

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,530 23,710
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články