Za změnu v katastru si připlatíte

19. 5. 2013 – 12:52 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Za změnu v katastru si připlatíte
Nedávno přijatý nový občanský zákoník, který by měl také začít platit od roku 2014, totiž zavádí přelomovou změnu - co bude zapsáno v katastru, bude pravda. A to bez ohledu na to, jestli se zápis zakládá na reáliích, nebo ne. Foto:Katastr nemovitostí | zdroj: NašePeníze.cz

Na katastrálním úřadu můžete od příštího roku čekat nové poplatky, tisícovka se nově bude platit za výmaz z katastru, nebo při ukončení hypotéky. Státní rozpočet si tak polepší o několik milionů. Podle opozice ale v pátek schválený zákon vůbec nezabraňuje podvodům s nemovitostmi.

Kritici zákona poukazují na zvýšenou možnost podvodů v katastrech, ve kterých jen za loňský rok ukradli podvodníci majetky za 1,5 miliardy korun. Do zákona se nedostala žádná ochranná doba, během které by se mohl pravý majitel nemovitosti ohradit proti manipulacím se svým majetkem, jak navrhovali sociální demokraté a ústavně-právní výbor.

Poslanec Michal Doktor (Jihočeši 2012), který změnu připravoval, je hlasováním zděšený. "Pro mě hlasování klubu TOP 09 (který Doktorovu změnu nepodpořil), je naprosto nepochopitelné. Občané se dozvědí, že jim bylo něco ukradeno místo toho, že jim má být něco ukradeno," řekl zákonodárce Mediafaxu. Doktor také chtěl zavést dvacetidenní ochrannou lhůtu při převodu, aby měli občané dost času zareagovat na změny v katastru, tu ale Poslanecká sněmovna i přes podporu ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) neschválila.

Doktor nyní počká, až bude zákon schválený i Senátem a prezidentem a následně připraví novelu, ve které by schválený stav napravil. Chce tak zabránit "trýzni" občanů, kteří by se jinak museli soudit o své nemovitosti.

Nedávno přijatý nový občanský zákoník, který by měl také začít platit od roku 2014, totiž zavádí přelomovou změnu - co bude zapsáno v katastru, bude pravda. A to bez ohledu na to, jestli se zápis zakládá na reáliích, nebo ne. Navíc podle něj v případě, že se někdo získá majetek v "dobré víře", tedy že si myslí, že mu po právu náleží, tak mu zůstane. I kdyby šlo o věci získané podvodem nebo krádeží. Opozice se proto obává, že na základě zfalšovaných dokumentů úředníci provedou změnu v katastru, následně "zloděj" byt prodá dalšímu člověku, kterému už zůstane, protože ho nabyl v dobré víře.

O změnách v katastru by ale měl být člověk informovaný prostřednictvím datové schránky (kterou má přibližně 60 tisíc Čechů), poštou nebo jiným způsobem, podle vlastního výběru.

Lidé by si také měli, pokud to bude možné, provést všechny změny ještě před účinností zákona, tedy před 31. prosincem letošního roku. A to kvůli zmíněnému zdražení. Nově se bude platit tisíc korun i v případě převodů podílů v bytových domech do svého vlastnictví, za odkoupení půdy od společenství vlastníků, nebo při pořízení nové místnosti pro kočárky či kola. Zpoplatní se i postupování pohledávek, celkem jde o 15 nových úkonů, které budou stát tisícovku.

Poslanci nakonec neodsouhlasili povinnost, aby při listiny pro převodu nemovitostí museli být právníci, za které by si občané zaplatili další tisíce korun, jak chtěl sněmovní ústavně-právní výbor. "Došlo k odmítnutí lobbistického pokusu pana poslance Polčáka a advokátní komory," řekl po schválení předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, podle kterého šlo o typický přílepek.

Zákon se ještě může změnit, v pátek jej ale odsouhlasila Poslanecká sněmovna, nyní míří do Senátu.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články