Začala topná sezóna. Jak ušetřit a nemrznout?

24. 10. 2016 – 8:12 | Energie | red | Diskuze:

Začala topná sezóna. Jak ušetřit a nemrznout?
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Ať již topíte tuhými palivy, plynem nebo elektřinou, své náklady můžete během topné sezóny výrazně snížit! Stačí k tomu několik chytrých kroků, kterými minimalizujete tepelné ztráty a budete vytápět efektivně.Vzhledem ke klesajícím teplotám se pomalu rozbíhá topná sezóna. Bez ohledu na to, jaké palivo používají, zaplatí domácnosti každoročně za vytápění desetitisíce korun. Náklady lze přitom výrazně snížit.

Včasná příprava

Pokud topíte tuhými palivy, sledujte, jak se v průběhu roku mění jejich cena. Dřevo, pelety i uhlí je nejvýhodnější kupovat na jaře nebo v létě. S tím, jak se blíží topná sezóna, jejich cena přirozeně stoupá. Při topení plynem nebo elektřinou si porovnejte, jestli konkurenční dodavatelé nenabízí lepší ceny než ten váš.

Péče o radiátory

Před topnou sezónu radiátory prohlédněte, jestli na nich není patrná rez. Pokud ano, místo natřete barvou. Jinak riskujete, že vám radiátor začne téct, až začnete topit. Na začátku topné sezóny odvzdušněte radiátory. Vzduch v topné soustavě totiž může zvýšit náklady na vytápění až o čtvrtinu!

K efektivnímu vytápění potřebujete, aby před radiátory mohl cirkulovat vzduch. Nesušte na nich prádlo, nezakrývejte je záclonami nebo před nimi nemějte postavený nábytek či bytové doplňky.

Revize kotle a komína

Revizí kotle a komína nejen snižujete riziko požáru, ale také prodlužujete životnost kotle a šetříte peníze. Nejen za propálený plyn, uhlí či dřevo, ale také za pokuty. Revize kotle je totiž povinná.

Moderní technologie

Náklady na vytápění může výrazně snížit nový kotel. Ačkoliv je počáteční investice vysoká, spotřeba je oproti starému kotli až o třetinu nižší! Peníze se vám tak velmi brzy vrátí. Na výměnu zdroje tepla lze navíc získat nějakou ze státem poskytovaných dotací.

Ušetřit náklady vám pomůže také moderní termostat. Na tom se dá naprogramovat, jakou teplotu má v konkrétním čase v bytě udržovat. Když jste před den v práci a byt či dům je prázdný, můžete si nastavit, aby v bytě byla nižší teplota. Nevyplatí se ale topení úplně vypínat, roztápění vychladlého bytu je totiž výrazně dražší, než udržování stálé teploty!

Efektivní větrání

Ventilačku v zimě zásadně nepoužívejte. Větrat ale potřebujete, jinak se vám v místnosti bude hromadit oxid uhličitý a vy se budete cítit unavení, bude vás bolet hlava a vysoké koncentrace oxidu uhličitého mohou dokonce poškodit vaše zdraví. Navíc větráním také ušetříte, v místnostech totiž nebudete mít vlhký vzduch. Ten se hůře ohřívá, což zvyšuje náklady. Ventilačka ale mění vzduch v místnosti neefektivně a ještě ochlazuje okolní stěny.

Abyste efektivně větrali, otevřete okna dokořán a udělejte průvan. Během pěti až deseti minut budete mít vzduch v místnosti vyměněný. Větrat dál už je kontraproduktivní, pak už začínají chladnout stěny, což zvyšuje náklady na topení.

Zamezení tepelným ztrátám

Pokud máte stará dřevěná okna, která špatně těsní, tak byste měli vážně uvažovat nad jejich výměnou. Kolem nich vám zřejmě bude utíkat teplo. Kudy vám utíká teplo, vám nejlépe řekne odborník vybavený termokamerou. Ten odhalí špatně těsnící okna či dveře, nedostatky v izolaci, či defekty v topné soustavě.

Přiměřené topení

S každým dalším stupněm, o který si přitopíte, stoupají podle odborníků náklady na vytápění o 6 %. Optimální teploty v bytě se pohybují mezi 23 a 18 °C. Nejtepleji byste měli mít v koupelně, v obývacím pokoji by měla být teplota v rozmezí 19 a 21 °C, v ložnici pak 18 °C.

Ale ani v nevyužívaných místnostech by nemělo být chladněji než 14 °C. Jinak bude kondenzovat vlhkost a vznikat plíseň!

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,100 25,220
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články