Začátek topné sezony svádí ke změně dodavatele plynu. Na co dát pozor?

1. 10. 2013 – 21:24 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Začátek topné sezony svádí ke změně dodavatele plynu. Na co dát pozor?
Prvním krokem při změně dodavatele plynu je ten pravý výběr. Na trhu je mnoho distributorů, ale firmy mají různorodé smluvní podmínky. Proto je vždy dobré si nejdříve danou firmu prověřit. Ideální je si je prověřit v rejstříku služeb a nebo si přečíst dis | zdroj: NašePeníze.cz

Chcete platit méně za plyn? Plánujete změnu dodavatele plynu? Změna je velice jednoduchá a zdarma, ale je nutné dát si pozor na to, kterou firmu si vyberete. Přečtěte si, na co si dát pozor při změně dodavatele.

Prvním krokem při změně dodavatele plynu je ten pravý výběr. Na trhu je mnoho distributorů, ale firmy mají různorodé smluvní podmínky. Proto je vždy dobré si nejdříve danou firmu prověřit. Ideální je si je prověřit v rejstříku služeb a nebo si přečíst diskuse.

TIP: Pozor při změně dodavatele plynu! Některé ceníky "lžou"

"Důležité je, řádně a v klidu si přečíst smlouvu a obchodní podmínky. Pokud nerozumíte žargonu smluv, je dobré se poradit s odborníkem. Další část, které je nutné věnovat pozornost jsou platební podmínky, které musí být jasně stanovené. Stejně důležitou částí ve smlouvě je i výpovědní lhůta. Pokud je smlouva podepsána na dobu určitou, je důležité hlídat datum vypršení smlouvy, jelikož některé firmy ji obnovují automaticky," radí finanční poradkyně Mirka Žáková.

Dalším faktorem ve smlouvě je i garance ceny za plyn. Důležité je vědět co garance nabízí. Cenu plynu tvoří služka regulovaná státem, ta se pohybuje mezi 20 až 30 % ceny. Druhá složka je neregulovaná, ta stagnuje mezi 60 až 70 % ceny. Ke konečné ceně je samozřejmě nutné připočíst DPH.

"Pokud měníte distributora, je nutné zjistit, zdali není ve smlouvě zakotvený aktivační nebo deaktivační poplatek. Nepřehlédněte ani poplatek za upomínku," varuje Žáková.

Posledním faktorem je samozřejmě osobní zkušenost. Přístup zákaznícké linky, rychlost komunikace, vstřícnost a profesionalita.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články