Začíná období, kdy lidé berou půjčky útokem. Dluhy kvůli dárkům jsou však riiko

27. 11. 2018 – 15:23 | Úvěry | red | Diskuze:

Začíná období, kdy lidé berou půjčky útokem. Dluhy kvůli dárkům jsou však riiko
zdroj: freeimages.com

Začíná období, kdy lidé berou půjčky útokem. Od října do prosince rostou počty a objemy bankovních i nebankovních půjček. V lednu a v únoru pak přichází prozření a dlužní teprve zjišťují, že půjčka na Vánoce jim značně narušuje poměr mezi příjmy a výdaji.

Skoro pětina Čechů má v předvánočním období zkušenost s nějakou půjčkou. V průběhu roku si rizikově půjčuje čtvrtina populace, ale v předvánočním období počet zájemců o půjčku vzroste až na 47 procent. Data pocházejí z aktuálního průzkumu agentury Kantar provedeného pro Poradnu při finanční tísni a Sdružení českých spotřebitelů.

Předvánoční období je z hlediska půjček a úvěrů tradičně velmi rizikové. V období vrcholících předvánočních nákupů mají spotřebitelé daleko více tendenci chovat se impulzivně a pro pořízení dárku využít nabízeného úvěru, aniž by se důkladně seznámili s jeho podmínkami. S nevýhodnými úvěry od neprověřených institucí jim tak hrozí upadnutí do dluhové pasti,“ říká Viktor Vodička, ředitel Sdružení českých spotřebitelů.

V listopadu lidé uvažují, že svým blízkým koupí třeba oblečení, kosmetiku nebo nějaké levnější vybavení do domácnosti. V prosinci už svá rozhodnutí mění. Nakonec k ponožkám přikoupí i dražší elektroniku, na kterou si musí půjčit přímo u obchodníka. Právě tyto půjčky v místě nákupu jsou pro dlužníky největší hrozbou.

Spotřebitelé by měli vždy, a v předvánočním období to platí dvojnásob, velmi obezřetně přistupovat k tomu, jakým způsobem se rozhodnou financovat nákupy spojené s Vánoci a dárky obecně. Pokud se z důvodu např. i krátkodobého nedostatku financí rozhodnou pro půjčku, měli by jít jednoznačně k zavedené úvěrové či bankovní instituci, která je detailně seznámí se všemi podmínkami čerpání úvěru,“ říká David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

Nakonec si půjčí víc, než zamýšleli

Letos má nejvíce Čechů v plánu za vánoční dárky utratit mezi 3 000 – 5 000 korunami. Jen každý sedmý plánuje utratit více než 10 000 korun. Podle průzkumu se v průměru Češi se chystají za dárky utratit 5 970 korun.

I když se lidé rozhodnou pro menší půjčku, nakonec si půjčí mnohem víc. Podle průzkumu má v plánu půjčit si 10 tisíc korun 16 procent dotázaných. Nakonec si do 10 tisíc korun půjčí 30 procent lidí.

Skoro tři čtvrtiny dotázaných Čechů (73 %) plánují pořídit dárky nejpozději do konce listopadu. Ženy nenechávají nic náhodě a vyráží na nákupy mnohem dříve než muži. Podle průzkumu jen 10 žen ze 100 odpovědělo, že nechá nákup vánočních dárků až na prosinec, u mužů je to 37 ze 100.

Většinou lidé kombinují nákupy přes internet a v kamenných obchodech.

Proč si vlastně lidé na Vánoce půjčují?

Důvod pro půjčku na vánoční dárky je podle odborníků jednoduchý, lidé nemají dostatek hotovosti.  Často jde o přechodný nedostatek, pouze zhruba ve 20 procent trápí dlužníky dlouhodobý nedostatek financí.

Právě u dlouhodobého nedostatku peněz jde o lidi, kteří mají s půjčkami nějaké zkušenosti z minulosti. Tito lidé při půjčování vykazují rizikové chování a za dárky utratí spíše menší částku. Berou si i půjčku kvůli půjčce.

-Monika Lukešová | Více na Hypoindex.cz
Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články