Začíná zima, pozor na vodoměry! Může vás to stát i pár tisíc!

27. 10. 2012 – 8:50 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Začíná zima, pozor na vodoměry! Může vás to stát i pár tisíc!
Pokud mají lidé vodoměr venku, krycí vrstva prostřednictvím izolačního materiálu je nutná. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Plastový pytel naplněný polystyrenem, izolační vata i polystyrenová deska zajistí ochranu vodoměru před mrazy. Jen letos se v Praze vyměnilo 682 vodoměrů, některé poničily extrémní únorové mrazy, kdy teploty dosahovaly až -30° C, informovali v pátek vodohospodáři.

"Doporučujeme, aby lidé vodoměr před zimou řádně zabezpečili. Velkým problémem často bývají otevřená okna ve sklepech, kde bývají vodoměry umístěny. Při velkých mrazech ale ani uzavření oken nemusí stačit. Pomůže proto provizorní izolace potrubí a vodoměru," řekl tiskový mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Ondřej Pokorný.

Pokud mají lidé vodoměr venku, krycí vrstva prostřednictvím izolačního materiálu je nutná. Uvnitř obydlí je také potřebná ochrana potrubí stejně jako venku, připomněli vodohospodáři. "V případě delší nepřítomnosti, je-li to možné, by neměli vlastníci nemovitostí vypínat během mrazů úplně své topení. Je třeba uzavřít uzávěr před vodoměrem a vyprázdnit potrubí za ním," doplnil mluvčí.

Za ochranu vodoměru odpovídá vlastník nemovitosti. Pokud se poškodí, protože vlastník podcenil jeho ochranu, hradí si náklady na výměnu vodoměru sám.

Denisa Šindlerová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články