Zadlužená Sazka bude dělit zisk, ten meziročně vyrostl

31. 5. 2011 – 13:31 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zadlužená Sazka bude dělit zisk, ten meziročně vyrostl
Zisk Sazky po zdanění přesáhl 1,4 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 14 procent | zdroj: NašePeníze.cz

Řádná valná hromada loterijní společnosti Sazka v úterý schválila roční účetní závěrku a konsolidovanou účetní závěrku a rozhodla o rozdělení zisku, který společnost vytvořila v roce 2010. Informoval o tom mluvčí společnosti Jan Tuna.

Celkové výnosy Sazky v roce 2010 dosáhly 9,3 miliardy korun, tržby z hlavní oblasti podnikání, sázkové a loterní činnosti 7,3 miliardy korun. Zisk po zdanění přesáhl 1,4 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 14 procent.

Celkový výtěžek loterijní společnosti, kterou v pátek věřitelé poslali do konkurzu, dosáhl k 31. prosinci 2010 téměř 1,3 miliardy korun, odvod výtěžku byl schválen ve výši 913 milionů korun, z toho téměř 911 milionů akcionářům společnosti včetně splátky emise dluhopisů. Hospodářský výsledek po zdanění po odečtení odvodu výtěžku přesáhl 511 milionů korun. Odměny pro členy představenstva a dozorčí rady jsou za rok 2010 nulové.

Úterní rozhodnutí valné hromady je však spíše formální, generální ředitel a předseda představenstva Sazky Aleš Hušák totiž minulý týden přiznal, že loterijní společnost nemá takřka žádné peníze. V rozhovoru pro server Aktuálně.cz doslova řekl, že na účtech Sazky jsou jednotky milionů korun. Insolvenční správce Josef Cupka, který je nyní formálním šéfem zadlužené společnosti, proto nyní jedná s největšími věřiteli o poskytnutí věřitelského úvěru, který by Sazku dostal z největších problémů.

Kvůli nedostatku peněz jí totiž hrozí odebrání licence na provoz všech sázkových her, ministerstvu financí totiž dluží na odvodech několik desítek milionů korun. Šéf Sazky Hušák proto požádal insolvenčního správce a ministerstvo financí o to, aby mohla Sazka dočasně pozastavit provozování loterií. Nemá totiž ani peníze na případné výhry. V nejbližším losování nejpopulárnější Sportky bude ve hře jackpot přesahující sto milionů korun, jeho vylosování by nejspíš bylo pro Sazku poslední ranou.

Kromě schválení účetní uzávěrky a rozdělní zisku valná hromada Sazky také vzala na vědomí zprávu o podnikatelské činnosti a stavu majetku společnosti a zprávu o činnosti dozorčí rady.

Z dokumentů předložených valné hromadě vyplývá, že výhru přes jeden milion korun si v roce 2010 odneslo 85 sázejících, z toho 19 sázejících si na konto připsalo přes deset milionů korun. Nejvyšší částka – 54 623 560 korun – byla vyplacena na sázenku podanou v jihomoravském regionu.

Akcionáři loterijní společnosti Sazka, která byla i v roce 2010 největším nestátním poskytovatelem prostředků na veřejně prospěšné účely v České republice, jsou občanská sdružení působící v oblasti sportu a tělovýchovy (Český svaz tělesné výchovy, Česká obec sokolská, Česká asociace Sport pro všechny, Autoklub České republiky, Sdružení sportovních svazů České republiky, Český olympijský výbor, Český střelecký svaz, Asociace tělovýchovných jednot a sportovních klubů České republiky a Orel).

Ministerstvo zrušilo jedno řízení se Sazkou, ta vyplatila výhru

Ministerstvo financí (MF) zastavilo jedno ze správních řízení o odebrání licence k provozování loterijních her, které vede proti společnosti Sazka.

Sazka podle ministerstva splnila povinnost vyplatit výhru překračující 103 milionů korun minulý týden ve čtvrtek. „Tato skutečnost zakládá důvod pro zastavení správního řízení o dočasném zastavení provozování všech číselných loterií společností Sazka,“ uvedl Jakob.

Ministerstvo financí ale v současné době podle Jakoba vede se Sazkou další správní řízení o odnětí licence k provozu loterijních her. Sazka podle ministerstva nezaplatila správní poplatky za provoz těchto her za loňský rok. Celkem má státu zaplatit 66,67 milionu korun.

TIP: Vše na téma SAZKA

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články