Zahraniční obchod vykázal opět rekordní přebyt ve prospěch ČR

6. 11. 2012 – 9:14 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zahraniční obchod vykázal opět rekordní přebyt ve prospěch ČR
V lednu až září vzrostl vývoz o osm procent a dovoz o 3,3 procenta, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Během září dosáhla obchodní bilance České republiky vysokého přebytku 31,6 miliardy korun, to představuje proti stejnému období 2011 růst o 9,2 miliardy. V běžných cenách se zvýšil vývoz o 0,6 procenta, zatímco dovoz o 3,3 procenta klesl.

Dovoz klesl podle údajů ČSÚ vůbec poprvé od prosince 2009. Export společností sídlících v České republice se snížil o 1,9 procenta (3,7 miliardy korun) a vývoz subjektů se sídlem mimo Českou republiku vzrostl o 9,1 procenta (5,1 miliardy korun).

Dovoz společností se sídlem v České republice klesl o 5,3 procenta (10,4 miliardy korun), když import společností sídlících mimo Českou republiku o 7,3 procenta vzrostl (2,7 miliardy korun).

"Trhy čekaly o něco málo horší výsledek, takže dnešní číslo je příjemným překvapením. Jedná se zároveň o druhý nejvyšší přebytek letošního roku," uvedl k výsledkům zahraničního obchodu analytik skupiny Citfin Tomáš Volf a dodal: "Česká ekonomika, která je vysoce závislá na exportu, trpí tím, že zahraniční poptávka je stále nízká. Důvodem jsou ekonomické problémy Evropy."

Kladné saldo se meziročně zvýšilo u průmyslového spotřebního zboží, u polotovarů a materiálů a u strojů a dopravních prostředků. Deficit se zmenšil u chemických výrobků a potravin a živých zvířat.

Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu se surovinami, nápoji a s tabákem. Prohloubil se naopak schodek obchodu s minerálními palivy.

V lednu až září vzrostl vývoz o osm procent a dovoz o 3,3 procenta. Přebytek obchodní bilance dosáhl 237,8 miliardy korun, což představovalo meziroční zvýšení o 104,3 miliardy korun. Odborníci oslovení agenturou Mediafax odhadují, že za celý letošní rok překročí přebytek zahraničního obchodu ČR 300miliardovou hranici.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články