Zahraniční turisté plní Čechům kasu, vloni zde utratili 138 miliard

9. 3. 2013 – 8:54 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zahraniční turisté plní Čechům kasu, vloni zde utratili 138 miliard
Kromě Německa a Ruska vloni výrazně vzrostl také počet turistů ze vzdálených destinací, především z Číny a USA. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Během uplynulého roku utratili zahraniční turisté v České republice 137,8 miliardy korun. To představuje o 2,1 miliardy korun více, než v roce 2011, prostřednictvím údajům České národní banky o tom informovala agentura CzechTourism.

Za zvýšenými příjmy z turismu v minulém roce stála mimo jiné rostoucí poptávka návštěvníků z Ruska, optimistický vývoj na německém trhu, ale také dlouhodobě rostoucí poptávka na vzdálených trzích.

Nejvíce se turismu dařilo v prvním čtvrtletí roku, kdy příjmy od zahraničních návštěvníků vzrostly o 15,5 procenta. Naopak celkový dojem mírně pokazil kvartál poslední, během kterého zaznamenala ČNB meziroční pokles útraty turistů v Česku.

"Celkovou bilanci lze hodnotit jako velmi dobrou. Do České republiky přijelo v loňském roce nejvíc zahraničních turistů v historii, mimo jiné i díky našim marketingovým aktivitám," uvedl Rostislav Vondruška, generální ředitel agentury CzechTourism.

Kromě Německa a Ruska vloni výrazně vzrostl také počet turistů ze vzdálených destinací, především z Číny (+34 procent), USA (+17 procent) a Jižní Koreje (+ 33 procent). Rostoucí potenciál čínského trhu registruje agentura CzechTourism dlouhodobě. "Z toho důvodu také připravujeme v letošním roce otevření nového zahraničního zastoupení v Šanghaji. Do ekonomicky rostoucí Brazílie se zase přestěhuje zahraniční zastoupení z Mexika," zakončil Vondruška.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články