Zahraničnímu obchodu se daří, ČR vykázala rekordní přebytek 29,6 miliardy

8. 3. 2012 – 9:23 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zahraničnímu obchodu se daří, ČR vykázala rekordní přebytek 29,6 miliardy
Roste hlavně vývoz produktů z Česka, což má dobrý vliv na tuzemskou ekonomiku, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V lednu se v ČR meziročně zvýšil vývoz o 11 procent a dovoz o 6,3 procenta, obchodní bilance vykázala rekordně vysoký přebytek 29,6 miliardy korun. Tržní odhad agentury Reuters počítal s přebytkem 22 miliard korun.

Lednový přebytek tak byl ve srovnání se stejným měsícem roku 2011 o 11,7 miliardy korun vyšší.

Podle předběžných údajů přeshraniční statistiky se meziměsíčně po sezónním očištění zvýšil vývoz o 1,8 procenta a dovoz o 0,2 procenta. Trend vývoje ukazuje na růst vývozu o 1,9 procenta a dovozu o 0,9 procenta.

Meziročně se v běžných cenách zvýšil vývoz o 11 procent (24,7 mld. Kč) a dovoz o 6,3 procenta (13,0 mld. Kč). Obrat zahraničního obchodu meziročně stoupl o 8,8 procenta (37,7 mld. Kč). Vlivem oslabení koruny vůči oběma hlavním měnám vzrostl při přepočtu na eura vývoz o 6,3 procenta a dovoz o 1,8 procenta, v dolarovém vyjádření byl vývoz meziročně o 2,7 procenta vyšší, zatímco dovoz klesl o 1,6 procenta.

Vývoz roste hlavně díky průmyslu

Vývoz meziročně vzrostl u strojů a dopravních prostředků a to dokonce o 12,0 mld. Kč. Zvýšil se především vývoz silničních vozidel. Dařilo se i polotovarům, materiálům a výpočetní technice.

Vývozu českého zboží se daří i navzdory potížím eurozóny

Českému vývozu se daří i navzdory problémům eurozóny, největší podíl na rekordním přebytku obchodní bilance měly opět automobilky, shodují se analytici oslovení agenturou Mediafax.

„Zahraničnímu obchodu se i nadále daří a také letošní rok by měl skončit vysokým přebytkem obchodní bilance. Pro další vývoj bude zásadní situace v eurozóně, jakožto klíčového obchodního partnera,“ sdělil analytik skupiny Citfin, Jiří Šimek.

Podle Davida Marka, hlavního ekonoma společnosti Patria Finance, českému vývozu prospívá několik faktorů. Za nejpodstatnější považuje relativně slabší kurz koruny, což se příznivě projevuje na konkurenceschopnosti českého vývozu. Dalším faktorem je pokles mzdových nákladů v průmyslu a jako třetí základní kámen výborných výsledků českého exportu považuje Marek úspěchy ve vývozu strojů a dopravních prostředků.

„Na straně dovozu vidíme dvě protichůdné tendence, a sice drahou ropu a plyn tlačící import vzhůru a naopak slabou domácí poptávku, která má o dovoz menší zájem,“ řekl analytik ČSOB, Petr Dufek s tím, že lednový výsledek obchodu je výborný a v době, kdy klesá domácí poptávka a EU se utápí v dluhové krizi, se českým exportérům daří. „Můžeme jen doufat, že tomu bude i v dalších měsících,“ ukončil svůj komentář Dufek.

„Je pravděpodobné, že se v letošním roce hodnota kladného saldo obchodní bilance dále zvýší. Zahraniční obchod bude letos hlavním pozitivním faktorem v HDP kompenzujícím negativní příspěvky domácích faktorů,“ očekává Marek.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články