Zájem o hypotéky klesá a banky tak zlevňují

4. 3. 2019 – 15:25 | Bydlení | red | Diskuze:

Zájem o hypotéky klesá a banky tak zlevňují
zdroj: tisková zpráva

Zájem o hypotéky upadá a banky hledají způsoby, jak nalákat nové klienty. Snižují hypoteční sazby, nabízejí bonusy a odpouštějí poplatky. Levnější hypotéky nově nabízí Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Hypoteční banka či Wüstenrot. Blýská se na lepší časy?

Oddychový čas, který si od zvyšování sazeb vzala Česká národní banka (ČNB), zpomalil růst sazeb na mezibankovním trhu. Banky tak mohly přivítat nový rok slevami a ve zlevňování hypoték pokračovat i během února.

Další důvod pro levnější hypotéky dává bankám klesající zájem o hypotéky. Banky v lednu sjednaly nejméně hypotečních úvěrů za posledních pět let. Hypoteční trh začíná pociťovat dopady regulace hypoték, které od loňského října zavedla ČNB.

Od konce února jsou hypotéky levnější u Air Bank, České spořitelny, ČSOB, Hypoteční banky či Wüstenrot. K tomu si řada bank připravila i poplatkové prázdniny či jiné bonusy.

Air Bank se dostává pod tři procenta

Air Bank zlevnila od 27. února úrokové sazby u hypoték s jedinou nabízenou pětiletou fixací o 0,2 procentního bodu. Hypotéky od 1,5 milionu korun tak může klient získat za 2,99 procenta.

Pokud si ale klient vezme hypotéku na nižší částku, připlatí si. Hypotéky od 700 tisíc do 1,5 milionu korun nabízí Air Bank za 3,09 procenta a hypotéky od 300 do 700 tisíc korun za 3,29 procenta.

Česká spořitelna ukrojila i dvě desetinky

Česká spořitelna snížila úrokové sazby u hypoték od 25. února. Fixace na jeden až pět let zlevnily o 0,1 procentního bodu a fixace na osm až 20 let o 0,2 procentního bodu. Pětileté a osmileté fixace nabízí Česká spořitelna za 3,09 procenta, jednoleté od 4,09 procenta. Desetileté fixace jsou nově za stejnou cenu jako fixace na tři roky, a to 3,19 procenta.

Dalším lákadlem České spořitelny je akční nabídka prvního roku pojištění domácnosti či nemovitosti zdarma k novým hypotékám, a to od začátku příštího týdne do 3. května. Pojistnou smlouvu k hypotéce lze ale podepsat až do 15. května.

hypoteka2 zdroj: tisková zpráva

Hypoteční banka rozpouští akční nabídky do garantovaných sazeb

V rámci oslav 11 let v pozici hypoteční jedničky nabídla Hypoteční banka a ČSOB od 11. ledna slevu z hypoteční sazby na 11 dní, na konci ledna akci dále prodloužila až do 11. února. Časově omezená akční nabídka na hypotéky se ale přilila do garantovaných sazeb.

Hypoteční kalkulačka Hypoteční banky a ČSOB první březnový den ukázala, že jsou sazby všech sledovaných fixací o 0,2 procentního bodu nižší. Jednoleté fixace začínají na 3,49 procentech, tříleté na 3,29 procentech a pětileté na 3,19 procentech.

„S účinností od 4. března upravujeme sazby Jasné hypotéky, do úrokových sazeb se promítne rozpuštění individuálního nastavení akčních nabídek za uplynulý měsíc,“ uvedla tisková mluvčí Hypoteční banky Andrea Vokálová. Například u hypoték s pětiletou fixací a LTV 70 procent to znamená, že úroková sazba se sníží na 2,79 procenta.

Wüstenrot vrací úroky na listopadovou úroveň

Wüstenrot zlevnila hypotéky s fixací na pět a sedm let o 0,2 procentního bodu a sazby s platností na tři roky o 0,1 procentního bodu. Sazby hypoték s pětiletou fixací se dostaly pod tříprocentní hranici na 2,88 procenta, za stejnou cenu nabízí Wüstenrot i tříleté fixace.

„Zpomalení růstu sazeb na mezibankovním trhu nám umožňuje vrátit úroky hlouběji pod tři procenta, tedy zhruba na úroveň z loňského listopadu,“ říká Marian Holub, produktový manažer pro hypotéky finanční skupiny Wüstenrot.

Kromě nižších sazeb neplatí klienti u Wüstenrotu až do 31. března poplatek za zpracování a poskytnutí úvěru ve výši 2 400 korun. Poplatkové prázdniny se týkají Hypotéky pro vlastní bydlení, Hypotéky dopředu a Hypotéky na cokoliv.

Jarní hypodny v Raiffeisenbank

Stejně jako v loňském roce i letos Raiffeisenbank připravila jarní Hypodny. „Klienti, kteří doloží bance kompletní žádost o hypoteční úvěr do posledního červnového pracovního dne, získají finanční bonus 5 000 korun,“ říká ředitel hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milan Voldřich.

Získání bonusu je podmíněno založením účtu u Raiffeisenbank a sjednáním hypotéky s tříletou fixací v minimální výši 1,5 milionu korun. Za poskytnutí a správu hypotečního úvěru navíc klient neplatí žádný poplatek.

-Monika Lukešová | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články