Zájem o hypotéky se meziročně propadl o více než 50 %

19. 8. 2009 – 11:15 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zájem o hypotéky se meziročně propadl o více než 50 %
Foto: Hypoindex.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Zatímco v loňském roce bylo v červenci poskytnuto 6725 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 12,2 miliardy korun, v letošním sedmém měsíci to bylo jen 3639 úvěrů v hodnotě 6,02 miliardy korun. Z pohledu celkového objemu sjednaných hypotečních úvěrů to znamená meziroční propad o více než 50 %. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindex.


Na obchodních výsledcích hypotečních bank se podepisuje jednak nezájem klientů o hypoteční financování, ale také výrazný pokles průměrné částky poskytnutého úvěru.

V červenci loňského roku dosáhla průměrná částka hypotéky druhé nejvyšší hodnoty v celé historii sledování FINCENTRUM HYPOINDEXu. Banky tehdy poskytly klientům úvěry v průměrné hodnotě 1,813 milionů korun. V letošním červenci již činí průměrná částka úvěru pouze 1 654 062 Kč. Ke korekcím došlo jak u krátkých, tak dlouhých fixací. Průměrná výše úvěru u jednoletých fixací se vrátila pod hranici 2 milionů korun, u pětiletých fixací klesla na 1 535 865 Kč.

- MF umožnilo daňové odpočty úroků z refinancovaných hypoték
- Hypotéky v Česku zdražily více než v Evropě!
- Pojištění schopnosti splácet má přes polovinu majitelů nových hypoték

I přes klesající zájem klientů o hypoteční úvěry průměrné úrokové sazby rostou. Podle souhrnného ukazatele FINCENTRUM HYPOINDEX v červenci rostly oproti předchozímu měsíci sazby hypoték v průměru o 11 bazických bodů na 5,66 %. Největší podíl na růstu sazeb má změna preferencí klientů při volbě doby fixace a nárůst úrokových sazeb úvěrů s pětiletou dobou fixace. Tato kategorie úvěrů meziměsíčně podražila o 0,16 procentního bodu (na 5,56 %).

- Hypoteční kalkulačka, spočítejte si hypotéku

\"Nejvýznamnější vliv na změnu sazeb měla změna struktury preferovaných fixací ve výši 2 procentních bodů z levnějších pětiletých a tříletých ve prospěch dražších jednoletých. Druhým významným faktorem byl růst sazeb u pětiletých fixací,\" komentuje vývoj úrokových sazeb jednotlivých fixací Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum, a dodává: \"Zároveň se mírně zvýšila variabilita sazeb - klientům se více vyplatí hledat levnější banku, neboť rozdíly v průměrných sazbách u pětiletých fixací činí přes 1,25 procentního bodu a u jednoletých pak téměř 2 procentní body.“

Zatímco v meziměsíčním srovnání došlo k nárůstu průměrných úrokových sazeb o více než desetinu procentního bodu, z meziročního porovnání vyplývá zajímavá skutečnost: současné nastavení průměrných úrokových sazeb téměř do puntíku odpovídá úrovni úrokových sazeb z července 2008. Tehdy činila průměrná úroková sazba bez ohledu na dobu fixace 5,63 % a hypotéky s pětiletou fixací byly poskytovány v průměru shodně za 5,55 %. Jediným, kdo bude muset letos pravděpodobně sáhnout hlouběji do peněženky, budou klienti, kteří před rokem dali přednost jednoleté fixaci. U těchto fixací se úroveň úrokových sazeb v průměru meziročně zvedla z 5,83 % na 6,01 %.



Zdroj dat: www.hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články