Zájem o penzijní připojištění vzrostl v listopadu jedenáckrát

17. 12. 2012 – 13:47 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zájem o penzijní připojištění vzrostl v listopadu jedenáckrát
Od ledna 2013 se systém spoření na důchod výrazně změní. Dosavadní penzijní fondy se včlení do takzvaného třetího pilíře důchodového systému a nově uzavírané smlouvy budou mít již jiné podmínky. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zájem Čechů o uzavření důchodového připojištění vzrostl v listopadu proti průměru z předcházejících letošních měsíců jedenáctkrát. Lidé využili poslední možnosti uzavřít penzijní připojištění za výhodnějších podmínek, uvedla v pondělí společnost Rentia, divize AWD ČR.

Zájem klientů o uzavření penzijního připojištění se začal zvyšovat již od srpna. Přesto výsledné statistiky ukazují, že lidé nechali podpisy smluv důchodového připojištění na poslední chvíli, když poptávka vrcholila až v listopadu. Při srovnání s listopadem roku 2011 se jedná o více než pětadvacetinásobné nárůst počtu uzavřených smluv.

"Lidé, kteří stihli uzavřít penzijní připojištění do 30. listopadu, si uchovají i v příštích letech některé zajímavé výhody. Mezi ty patří například povinnost fondů vykazovat kladné zhodnocení. Že si tyto výhody lidé uvědomili, bylo důvodem enormního zájmu o uzavření smlouvy do stanoveného termínu," uvedl Kamil Durčák, produktový manažer společnosti Rentia, divize AWD ČR.

Od ledna 2013 se systém spoření na důchod výrazně změní. Dosavadní penzijní fondy se včlení do takzvaného třetího pilíře důchodového systému a nově uzavírané smlouvy budou mít již jiné podmínky. Lidé budou volit mezi několika investičními strategiemi a změní se také podmínky pro výplatu některých dávek. V souvislosti s tím například již nebude možné využít výsluhovou penzi, na kterou byl v případě původních smluv nárok již po 15 letech spoření.

"Od 1. prosince již smlouvy podle starých podmínek uzavírat nelze. Rozhodně to však neznamená, že nový důchodový systém neskýtá zajímavé možnosti zabezpečení na penzi. Poskytuje naopak vyšší variabilitu v možnosti hospodaření s uloženými financemi," zakončil specialista oddělení produktového managementu Rentia Jan Macek.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články