Zájemce o hypotéky v regionech nemá kdo obsloužit

23. 11. 2009 – 9:00 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zájemce o hypotéky v regionech nemá kdo obsloužit
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ani provize 34 000 korun nestojí některým finančním poradcům za námahu. Analýza serveru honzovahypoteka.cz ukázala, že na jednu poptávku hypotečního úvěru v Ústeckém a Moravskoslezském kraji připadají jen necelé dvě nabídky. Naopak v Praze to je pět až šest nabídek. Přitom objem průměrné poptávané hypotéky se pohybuje okolo 1,7 milionu korun, a provize makléře z jediného obchodu je tak o polovinu vyšší než průměrná měsíční mzda v České republice.


Zatímco v Praze a Středočeském kraji připadá na jednu poptávku hypotečního úvěru pět až šest nabídek a hypoteční makléři musí bojovat o každou hypotéku, v Ústeckém a Moravskoslezském kraji finanční poradci nechávají bez povšimnutí žádosti o téměř dvoumilionové úvěry. Na severu Moravy a ve Slezsku klient na svoji poptávku získá od hypotečních makléřů v průměru 1,8 nabídky, v severních Čechách dokonce pouze 1,3 nabídky – vyplývá to z analýzy transakcí zrealizovaných prostřednictvím internetového tržiště s hypotékami honzovahypoteka.cz. „S rostoucím objemem poptávané hypotéky sice počet nabídek obvykle o něco stoupá, ale pokud je makléř profesionál, reaguje na každou poptávku. A v době, kdy se hypoteční trh propadl o 40 procent, to platí dvojnásobně,“ říká Jiří Paták, ředitel hypotečního serveru honzovahypoteka.cz.

Čtěte také:

- Nejžádanější hypotéka: Výše 1 622 600 korun a fixace na 5 let
- Hypotéka je levnější než stavební spoření
- Dotace na hypotéku: Víte zda máte nárok a kde ji získáte?
- Fincentrum: Navzdory ekonomické recesi mají lidé zájem o služby finančních poradců


Provize ve výši až 34 000 korun jsou pro makléře z regionů nezajímavé

V případě úvěrů, potažmo provizí pro zprostředkovatele rozhodně nejde o zanedbatelné částky. „Průměrná výše poptávané hypotéky v Ústeckém kraji dosahuje 1,3 milionu korun, v Moravskoslezském dokonce 1,7 milionu korun. Provize z jediného obchodu tak může dosáhnout 26 000 až 34 000 korun,“ vypočítává Jiří Paták.

Přes 80 procent Čechů si kupuje hypotéku přes internet

Internet Češi využívají pro finanční transakce stále častěji. Analýza serveru honzovahypoteka.cz potvrdila, že to platí i v případě hypoték. Více než třetina (37 procent) zájemců o hypoteční úvěr se nejprve obrací na vlastní banku, necelá čtvrtina (23 procent) fyzicky obejde více bank a 29 procent poptá vhodný hypoteční úvěr u svého finančního poradce. „Dříve nebo později však většina zájemců o hypoteční úvěr (81 procent) skončí na internetu,“ konstatuje Jiří Paták..

Žadatelé si hypotéku vybírají hlavně podle kvality informací a výše úroku

„Překvapivě je při výběru hypotéky pro žadatele důležitější kvalita informací o hypotéce a teprve až pak výše úrokové sazby,“ říká Jiří Paták. Kompletnost a přehlednost poskytnutých informací označilo za nejdůležitější kritérium výběru 76 procent žadatelů o hypoteční úvěr. Druhým podstatným faktorem při výběru optimálního hypotečního úvěru je výše úrokové sazby, kterou jako důležitou označilo 42 procent respondentů.

„Prakticky stejně významné jako úrok je dobré jméno poskytovatele úvěru, tedy banky nebo finančního poradce – podle něj si hypotéku vybírá 36 procent žadatelů,“ uzavírá Jiří Paták. Za nejméně důležité respondenti označili doplňkové služby (26 procent), jako je například zajištění odhadu, právní poradenství nebo pojištění a rychlost nabídnutého řešení (23 procent).


Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články