Zákaz kouření znovu na scéně. Ministerstvo vyráží do boje proti kuřákům

24. 3. 2013 – 17:01 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zákaz kouření znovu na scéně. Ministerstvo vyráží do boje proti kuřákům
Částečný zákaz kouření by dále platil v zábavních prostorách, kde by bylo kouření povoleno pouze ve vyhrazených a stavebně oddělených prostorech, které norma nově definuje, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Se zákazem kouření ve vnitřních prostorách restaurací a barů či omezením počtu míst, kde je možné alkohol a tabák prodávat, počítá nový návrh zákona, který vypracovalo ministerstvo zdravotnictví. Pokud projde hladce legislativním procesem, mohl by platit již od příštího roku.

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) je nový zákon o ochraně před škodami způsobenými návykovými látkami postavený na dvou klíčových pohledech. Jednak je zacílen na omezení dostupnosti tabáku a alkoholu dětem a také na ochranu nekuřáků před pasivním kouřením.

Zákaz prodeje alkoholických nápojů, tabákových výrobků i tabákových potřeb by se měl nově týkat prodejních automatů, pojízdných prodejen a zásilkového prodeje kromě prodeje přes internet a počítá i s úplným zákazem kouření ve všech veřejně přístupných prostorách i vnitřních prostorách restaurací a barů. Kouřit by se stále mohlo na venkovních zahrádkách restauračních zařízení. Prodej přes internet by podle návrhu kontrolovala Česká obchodní inspekce a prodejce by musel zajistit, že výrobek se nedostane k osobám mladším 18 let.

"Podmínky se také nově vztahují nejen na tabákové výrobky, ale také na netabákové, jako jsou elektronické cigarety, herbální cigarety či bylinné směsi do vodních dýmek," doplnil náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák. Tabákové výrobky nebude možné nově koupit ani v prodejnách typu samoobsluh, které nejsou zkolaudovány jako prodejny potravin.

Částečný zákaz kouření by dále platil v zábavních prostorách, kde by bylo kouření povoleno pouze ve vyhrazených a stavebně oddělených prostorech, které norma nově definuje. Do těchto prostor by však byl zákaz vstupu osobám mladším 18 let.

Opilým nezletilcům vstup do hospody zakázán

Zákon by také v případě schválení značně zpřísnil podmínky na prodej alkoholu. Provozovatelé restaurací by museli zajistit, aby v jejich podniku nekonzumovali alkohol lidé mladší 18 let, a aby se tam ani nezdržovaly nedospělé osoby, které jsou zjevně opilé. Za nedodržení těchto pravidel včetně prodeje, by provozovateli či majiteli hrozila pokuta až milion korun. V případě, že by tyto výrobky prodal osobě mladší 15 let by mohl dostat pokutu až dva miliony korun.

V restauracích by také nově musel být povinně v nabídce minimálně jeden nealkoholický nápoj, který bude levnější než nejlevnější alkoholický nápoj stejného objemu.

Norma zakazuje požívat alkohol ve školách a školských zařízeních, prostorách sociálně-právní ochrany dětí, prostorách, kde se provozuje živnost péče o dítě do tří let věku, prostorách veřejně přístupných dětských hřišť, sportovišť pro děti a mladistvé i zdravotnická zařízení či zařízení sociálních služeb.

Podle poslance a předsedy poslaneckého výboru pro zdravotnictví Borise Šťastného (ODS) je po takovém zákonu nejen poptávka ve společnosti, ale je si jist, že pro něj zvedne ruku více než 101 poslanců potřebných pro jeho schválení. Obává se pouze případného nátlaku tabákových lobbistických skupin, které podle něj v minulosti dokázaly návrhy na zákony chránící nekuřáky zablokovat.

Předloha je v současnosti v připomínkovém řízení a následně se předloží vládě. Poslanec Šťastný odhaduje, že by mohl být v polovině roku následně předložen Poslanecké sněmovně a ke konci roku schválen. Předběžně se tak počítá, že by zákon mohl začít platit od ledna 2014.

Miroslav Kyncl, Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články