Zákon o tržní síle dal dodavatelům bič na obchodní řetězce

3. 1. 2011 – 11:33 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zákon o tržní síle dal dodavatelům bič na obchodní řetězce
Zákon o významné tržní síle vypracovala v roce 2008 skupina poslanců ČSSD, podpořila ji Potravinářská komora ČR, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Hospodářská soutěž se v roce 2010 dočkala podstatné legislativní změny, v únoru vstoupil v platnost zákon o významné tržní síle. Zákon reguluje vztahy mezi obchodními řetězci a jejich dodavateli.

Zákon o významné tržní síle začal platit od 1. února 2010. Obchodní řetězce od té doby například nesmí prodávat zboží za nižší cenu, než za jakou ho nakoupily. Zákon také stanoví, že zboží musí být zaplaceno nejpozději do 30 dnů od dodání. Především řetězcům ukládá, aby poskytovaly dodavatelům všeobecné obchodní podmínky, v nichž musí být uvedeny cenové podmínky včetně údajů o snižování cen. Za zneužití tržní síly hrozí obchodním řetězcům pokuta až 10 milionů korun, nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu.

Do poloviny listopadu dostal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) na řetězce přes šest desítek podnětů, kterými se zabýval. Z toho čtyři desítky podnětů se týkaly podnákupních cen, kde dominovaly stížnosti na podnákupní ceny pečiva. Stížnosti byly ale i na ceny cukru, mouky či vajec. ÚOHS zahájil pro podezření z porušení tohoto zákona v průběhu roku tři správní řízení, dvě se společností Kaufland, jedno s firmou Ahold.

„Nechci předjímat konec těch současných tří řízení, která úřad vede, indicie na porušení zákona jsou ale velice silné. Prioritou je odstranění závadného stavu. Je na účastnících správních řízení, aby přišli s aktivitou, jak tento závadný stav odstranit. Úřad považuje sankce za krajní cestu, když selžou všechny ostatní možnosti. Sankce ale mohou být tvrdé,“ uvedl už dříve ředitel Odboru kontroly tržní síly ÚOHS Luděk Svoboda. Podle něj úřad v prvním čtvrtletí 2011 zahájí pro podezření z tohoto zákona další tři správní řízení.

Zákon o významné tržní síle vypracovala v roce 2008 skupina poslanců ČSSD, podpořila ji Potravinářská komora ČR. Zákon se nelíbí obchodníkům, kteří tvrdí, že poškozuje jejich vztahy s dodavateli. Zákon znovu posuzují odborníci z ÚOHS a ministerstev průmyslu a obchodu, zemědělství a financí. Skupina vytváří ideový záměr pro vládu, jakým způsobem by se se zákonem mělo nakládat. Zákon zkoumá i Evropská komise.

 

-Libor Popela,MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články