Zaměstnance čekají vánoční prémie, 13. platy, ale i vyhazovy

18. 12. 2012 – 15:45 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zaměstnance čekají vánoční prémie, 13. platy, ale i vyhazovy
Kdo dostane přidáno, nebo odměnu? Kde se moou těšit zaměstnanci na třinácté platy? Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

S blížícím se koncem roku se mohou někteří čeští zaměstnanci těšit na různé vánoční prémie nebo 13. a 14. platy, jiní však sledují kalendář s obavami z chystaného propouštění v jejich firmě. Vyplynulo to z úterního průzkumu mezi velkými hráči českého pracovního trhu.

Dobré vyhlídky na budoucnost mají například pracovníci Ostravsko-karvinských dolů (OKD) patřících Zdeňku Bakalovi. "Na základě kolektivní smlouvy, která byla ještě navýšena, se naši zaměstnanci mohli v prosinci radovat z letošního již 14. platu," uvedl tiskový mluvčí OKD Vladislav Sobol. Takzvané třinácté platy dostali lidé podle Sobola už během léta jako. "Tyto prémie představují 18násobek průměrného denního výdělku," doplnil. Z průzkumu společnosti Manpower vyplynulo, že oblast těžby nerostných surovin je jediným odvětvím, v němž zaměstnavatelé na území Česka plánují vytvářet nové pracovní pozice i začátkem příštího roku. Nejhorší výsledky v prosincovém výzkumu zaznamenaly naopak obory doprava, skladování a logistika, následované odvětvím maloobchod a velkoobchod.

Na prémie se mohou těšit rovněž zaměstnanci mladoboleslavské automobilky Škoda Auto, kteří tradičně dostávají 13. plat. Další bonusy čekají podle vyjádření automobilky na ty, kteří se zúčastní mimořádných směn během vánočních svátků. "Naši zaměstnanci dostali 13. plat ve formě takzvané zaručené části bonusu. Tato částka byla vyplacena v prosincovém výplatním termínu a představovala zhruba 60 procent průměrného měsíčního výdělku," sdělil tiskový mluvčí Škoda Auto Josef Baláž a dodal: "V loňském roce jsme přijali zhruba 2000 nových zaměstnanců a zároveň jsme deklarovali, že do roku 2018 chceme vyrábět 1,5 milionu vozů ročně. Pro zajištění tohoto cíle budeme v budoucnu rozhodně potřebovat veškeré naše výrobní závody i zaměstnance."

Další velké společnosti, jako jsou energetická skupina ČEZ nebo operátor T-Mobile, svým pracovníkům sice neposkytnou žádné speciální odměny spojené s koncem roku, ale o případné prémie u nich lidé nepřijdou. Finanční odměny jsou totiž spojené až s hospodářskými výsledky, které budou známy začátkem příštího roku. ČEZ, očekávající čistý zisk na úrovni 40 miliard korun, proto plánuje svým zaměstnancům vyplatit bonusy v březnu. Firma T-mobile rozděluje bonus, závislý na hospodářských výsledcích, na březen a říjen.

Stále dobře je na tom také stavební firma Metrostav, která neplánuje propouštět ani přes upadající kondici tuzemského stavebnictví (podle posledních dat Českého statistického úřadu klesl v říjnu meziroční počet vydaných stavebních povolení v ČR o 2,1 procenta na 9350, hodnota těchto zakázek byla nižší o 4,3 procenta, tedy 25,3 miliardy korun). "Ponecháme si svůj stabilizovaný kádr 3200 zaměstnanců. Nic špatného nás snad nečeká. Ke konci roku rovněž plánujeme standardní prémie zaměstnancům za jejich výkon," sdělil tiskový mluvčí Metrostavu František Polák.

O něco hůře už je na tom ale například Česká pošta, jejíž ředitel komunikace Ivo Mravinac se nechal slyšet, že zaměstnanci pošty se 13. platů nedočkají. "Pošta dnes jede v úsporném režimu a 13. platy u nás nikdy nebyly zvyklostí. Neznamená to ovšem, že naši zaměstnanci nedostanou žádnou odměnu například spojenou se splněním hospodářských výsledků nebo za vynaložené úsilí při vánočním provozu," uvedl Mravinac. Pokud jde o propouštění, má však Česká pošta nejhorší již za sebou a další úbytek pracovních míst je chystán jen formou rovnání pracovních procesů.

Pokud bychom se podívali na pedagogické pracovníky, pak o jejich odměnách rozhodují územní samosprávní celky. Bude tedy záležet na každé konkrétní škole. Samotní úředníci na ministerstvu školství se však 13. platů nedočkají. "Odměny je možné získat pouze za mimořádné výkony. Nikoli plošně. Není to nároková složka," vysvětlil tiskový mluvčí ministerstva Marek Zeman.

Příliš se nemohou těšit ani zaměstnanci Českých drah, kteří nedostávají mimořádné odměny již několik let. "České dráhy nevyplácejí mimořádné prémie či 13. a 14 platy již několik let a nebude tomu jinak ani letos. Pro příští rok České dráhy jako akciová společnost zajišťující osobní dopravu neplánují žádné masivní propouštění svých zaměstnanců. V tomto případě však nemluvíme o společnosti ČD Cargo, za kterou se ale nejsem kompetentní vyjadřovat," říká tisková mluvčí ČD Kateřina Šubová.

Podle informací předsedy Svazu odborářů služeb a dopravy (SOSaD) Jaromíra Duška se však zmíněné ČD Cargo chystá v příštím roce propouštět ve velkém. O práci by měly přijít až čtyři tisíce lidí. "Pokud nyní představitelé společnosti ČD Cargo hovoří o 2500 výpovědích, je to jen první chystaný krok," tvrdí Dušek.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články