Zaměstnanci jsou přetížení. Inspekce práce rozdala pokuty za 114 milionů korun

31. 7. 2013 – 21:46 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zaměstnanci jsou přetížení. Inspekce práce rozdala pokuty za 114 milionů korun
Zaměstnanci si nejvíce inspekci stěžovali, že jsou stále v práci, nemají čas na soukromý život a ani pořádně neví, pro koho pracují. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

V průběhu 2. čtvrtletí letošního roku provedl Státní úřad inspekce práce více než 17 tisíc kontrol a rozdal pokuty za 114,5 milionu korun. Velmi často objevili kontroloři naprosto bizarní výmluvy zaměstnavatelů, uvádí zpráva inspekce.

Často se také podle inspekce narazilo na problém, že zaměstnanci neměli splněnou odbornou způsobilost k výkonu činnosti ostrahy majetku a osob. „Argumentace zaměstnavatelů byla naprosto paradoxní. Tvrdili, že jejich zaměstnanci jsou 'hrozně tajní', a pokud by je odhalili, museli by je vyhodit,“ říká inspekce.  

Inspektoři se setkali se situací, kdy zaměstnanec pracuje na základě pracovní smlouvy, například jako strážný, a zároveň má se stejným zaměstnavatelem uzavřenou dohodu o provedení práce, v níž je sjednán jiný druh práce - třeba úklid. Uvedený druh práce však často slouží jen jako zástěrka. Příkladem je třeba případ, kdy zaměstnanec vykazoval 8 hodin denně několikrát v týdnu na úklidové práce, které zahrnovaly úklid jeho vlastní kanceláře o výměře devět metrů čtverečních. 

Zaměstnanci si nejvíce inspekci stěžovali, že jsou stále v práci, nemají čas na soukromý život a ani pořádně neví, pro koho pracují. Inspektoři zjistili, že jejich pracovní přetěžování je důsledkem stavu, kdy tito zaměstnanci mají kromě plnohodnotného pracovně-právního vztahu uzavřené ještě i tři až čtyři dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr. „Je ale nutné dodat, že k podpisu takových dohod však zaměstnanci přistoupili zcela dobrovolně, nezřídka motivováni důvody finančními,“ uvádí zpráva inspekce.

Pracovní úrazy si lidé působí nejčastěji ve Středočeském kraji

Statistika pracovní úrazovosti za 2. čtvrtletí letošního roku obsahuje celkem 10 031 pracovních úrazů, z toho 220 evidovaných pracovních úrazů se týká cizích státních příslušníků. Jedenadvacet zraněných zaměstnanců, z toho dva cizinci, svým zraněním podlehlo a 325 zraněných zaměstnanců (z toho 21 cizinců) bylo hospitalizováno déle než pět dnů.

Kraj

Počet pracovních úrazů

Středočeský

1 103

Jihomoravský

1 044

Hlavní město Praha

   925

Moravskoslezský

   894

Plzeňský

   857

Jihočeský

   806

Ústecký

   704

Vysočina

   631

Zlínský

   594

Královéhradecký

   572

Olomoucký

   557

Pardubický

   544

Liberecký

   419

Karlovarský

   272

Zahraničí

   109

zdroj: Státní úřad inspekce práce

Příčinou pracovních úrazů bývají materiály, předměty, výrobky, součásti strojů a vozidel, úlomky a prach, poté následují kluzké povrchy, podlahy, zemědělská půda, sportoviště. A jako třetí nejčastější zdroj pracovních úrazů uzavírá tento žebříček kategorie zranění na budovách a dočasných nebo trvalých stavebních konstrukcí.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články