Zapadáte do profilu typického dlužníka?

5. 5. 2013 – 10:17 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zapadáte do profilu typického dlužníka?
Nejvíce půjček přitom putuje do největších regionů v republice, tedy do Moravskoslezského, Středočeského a Ústeckého kraje. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Typickým českým dlužníkem je muž kolem 40. roku života z Moravskoslezského kraje, jehož dluh činí kolem 10 až 20 tisíc korun. Statistika také ukázala, že přestože objem zadluženosti domácností stagnuje, problémy splácet své závazky jsou stále častější, uvedla v úterý společnost KRUK.

Míra zadluženosti Čechů přitom klesla v lednu letošního roku na - stále astronomických - 1,16 bilionu korun vůbec poprvé za téměř 20 let. "Mezi lidmi klesá především zájem o takzvané neúčelné půjčky. Omezujeme tedy klasické zadlužování se na dovolené nebo vánoční dárky," vysvětlil generální ředitel KRUK Česká a Slovenská republika Krzysztof Różycki. Dodal, že důvodem může být zejména pokračující recese a nejistý ekonomický výhled do budoucna.

Proti pozitivnímu trendu omezování dluhů však stále přetrvává problém s nesplácením úvěrů. Objem nesplacených půjček totiž roste pětiprocentním tempem ročně (aktuálně 60 miliard), což jen potvrzuje zhoršující se schopnost českých domácností splácet půjčky.

"Jak vyplývá z našich průzkumů, většina dlužníků ze svých problémů se splácením dluhů obviňuje jen sama sebe. Uvědomují si svoji zodpovědnost a chtějí své dluhy splatit, jen občas neví jak. Dluhy jim prostě zbytečně přerostly přes hlavu," uvedl Vítězslav Kus, obchodní ředitel KRUK Česká a Slovenská republika.

Kdo má nejčastěji problém splácet dluhy?

Pořizování si půjček se těší největší oblibě mezi Pražany, kteří jsou zároveň nejméně zodpovědnými dlužníky a jejich nesplacené dluhy proto nejčastěji končí u soudu, případně u exekutorů. Proti tomu na opačném konci žebříčku stojí lidé z Jihočeského regionu, kteří své dluhy platí nejpoctivěji.

Zajímavým faktem rovněž zůstává, že nejspolehlivěji svoje závazky platí lidé, kteří dluží velké částky. Většina nezodpovědných lidí nestarajících se o své dluhy jsou tedy spíše občané dlužící jen několik tisíc korun.

Kam putuje nejvíce půjček v Česku?

Nejvíce půjček přitom putuje do největších regionů v republice, tedy do Moravskoslezského, Středočeského a Ústeckého kraje. Naopak nejmenší dluhy svých obyvatel mají na Karlovarsku, Vysočině a na Zlínsku.

Z hlediska průměrného dluhu na občana si podle statistik nejlépe stojí obyvatelé Plzně, kde na průměrného dlužníka připadá 64 109 nesplacených korun. Dobře si stojí rovněž lidé z Hradce Králové a z Moravskoslezského regionu. Naopak nejvýrazněji jsou z tohoto pohledu zadlužení lidé z Liberecka (81 703 korun), Jihočeského kraje a z Vysočiny. Celorepublikový průměr se pohybuje na úrovni 75 378 korun.

Zadlužují se častěji a více muži, nebo ženy? Lidé mladí, nebo starší?

Podíváme-li se na zadlužené osoby z pohledu poměru mužů a žen, zjistíme, že jsou to z 60 procent muži. Ženy jsou zároveň ochotnější se domluvit na splátkovém kalendáři a způsobu řešení svých dluhů. Zástupkyně něžného pohlaví si také častěji půjčují menší obnosy a zvládají je lépe splácet.

Nejvíce českých dlužníků zároveň spadá do věkové kategorie 35 až 44 let. Následují lidé mezi 25. až 34. rokem života. Naopak nejmenší dluhy mají senioři nad 65 let, kteří se na celkovém dluhu českých domácností podílejí jen 4,19 procenta.

Z hlediska dlužné částky je ze statistik dále možné vyčíst, že částku do výše 10 tisíc korun nejčastěji dluží mladí lidé do 24 let (nesplacené účty za telefon). Dluh mezi 10 až 20 tisíci je nejtypičtější pro lidi ve věku 25 až 34 let (financování bydlení). Následují lidé od 34 do 44 let, kteří nejčastěji dluží 20 až 20 tisíc korun. Vůbec největší dluhy nad 200 tisíc korun tedy připadají na občany mezi 55 až 64 lety.

A jaká je cesta ke zvládnutí svých dluhů? "Lidé by se neměli bát komunikovat se svým věřitelem a měli by se aktivně snažit domluvit se na způsobu úhrady svých dluhů. Vůbec nejhorším možným přístupem, který nejčastěji vede k exekucím, je strčit před svými dluhy takzvaně hlavu do písku," zakončil Kus.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články