Zasněžené dopravní značky: Kdo nese vinu v případě přestupku?

8. 2. 2017 – 19:31 | Auto-moto | red | Diskuze:

Zasněžené dopravní značky: Kdo nese vinu v případě přestupku?
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Bílá před vámi, nad vámi a také pod vámi. Prostě bílá dokáže v zimě překrýt nejen silnici, ale i dopravní značení. A to jak vodorovné na vozovce, tak i svislé podél cest. Co v takovém případě? Jsme viníky, když přejedeme plnou čáru pod vrstvou sněhu nebo nezastavíme před křižovatkou?

"Svést" všechno na sníh není na místě. Začít musíme tím, že za zimního počasí je nezbytné se maximálně věnovat řízení a jakmile si nejsme jisti například tím, zda lze v daném úseku předjíždět a přerušovanou čáru na vozovce nevidíme, chováme se, jako by tam byla plná čára. To přinejmenším říká pravidlo zdravého rozumu. Zkrátka právě proto, že jsou zasněžené značky, jezdíme ještě opatrněji a předvídavěji.

Samozřejmě, že mnohem více také kontrolujeme to, zda například přerušovanou nebo plnou čáru na vozovce nedoprovází, což tak obvykle bývá, svislá značka u vozovky. Ta nám napoví, i když máme pod koly bílo.

Další nápovědou, a to například v případě značek jako "stůj, dej přednost v jízdě", je jejich specifický tvar. Je snadno odlišitelný od ostatních značek, takže i když je překrytá sněhem, snadno ji poznáte. Takže víte, jak se máte na silnici chovat nehledě na bílo kolem vás.    

Přece jen ale může nastat situace, kdy dojde k nehodě, jelikož značení nebylo překryté sněhem. Pak je na místě situaci v daný okamžik po havárii vyfotografovat, aby pro další jednání jak s policií, tak například pojišťovnou, bylo zjevné, že nenesete odpovědnost za danou havárii. Prostě proto, že jste se neměli pode čeho orientovat. S takovou situací zákon počítá, ale je na místě to nechat potvrdit jak policií, kterou zavoláte na místo nehody, tak případně vlastními snímky.

V každém případě z řečeného jasně vyplývá fakt, že je-li všude okolo sníh, ještě to neznamená, že můžete jezdit, jak a kam chcete. Naopak, bílo všude kolem by nás mělo přimět k ještě vyšší opatrnosti a předvídavosti.

Zdroje:
ÚAMK

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,150 23,330
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články