Zbraň českých politiků? Obvinění konkurenta z korupce!

26. 4. 2012 – 19:32 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zbraň českých politiků? Obvinění konkurenta z korupce!
Hlavní politickou zbraní v Česku je obvinění z korupce. To může být skutečné, nebo vykonstruované pro diskreditaci protivníka, Foto:Vlada.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Britský týdeník The Economist je dalším z řady zahraničních médií komentujících vládní krizi v Česku. Píše, že rozhádané středopravé strany si vzájemně nedůvěřují a co víc, nenávidí je voliči.

"Voliči nesnáší hádající se české strany pravého středu, které si navzájem nedůvěřují. Strany však raději zůstanou u moci, než aby čelily důsledkům," stojí hned v úvodu článku.

"Záchvěvy následovaly po rozdělení nejmenšího koaličního partnera Věcí veřejných. Vicepremiérka Karolína Peake odešla s tím, že již nemůže déle zůstat ve straně, jejíž 'naváděcí maják' Vít Bárta byl usvědčen z úplatkářství. Premiér Petr Nečas také řekl, že s Bártou nemůže dále spolupracovat. S Peake odešlo deset poslanců a jestli všichni zůstanou na palubě, dá to vládě těsnou většinu," píše The Economist.

"Podpora VV nyní nedosahuje pěti procent potřebných pro opětovný vstup do parlamentu. Jejich pověst utrpěla spojením se soukromou bezpečnostní firmou ABL, které šéfoval Bárta. Předpokládaný vliv této společnosti v kalných vodách mezi politikou, byznysem a bezpečnostními službami dal češtině nové slovo: abelizace," uvádí týdeník.

"Zkouška přijde s hlasováním o důvěře vládě 27. dubna. Větší výzvou je ale obnova důvěry veřejnosti před volbami naplánovanými na rok 2014. Koalice se ujala vlády v roce 2010 s velkými nadějemi na boj s korupcí a špínou. Dokázala však málo. Skandály rostou jako houby po dešti a veřejnost má plné zuby také šetření s cílem dostat deficit rozpočtu pod tři procenta HDP," popisuje The Economist.

List v této souvislosti poznamenává, že české vládě podle průzkumů nedůvěřuje 80 procent lidí. "Odborářské demonstrace na pražském Václavském náměstí se v sobotu zúčastnilo na 90 000 lidí," doplňuje.

"Hlavní politickou zbraní v Česku je obvinění z korupce. To může být skutečné, nebo vykonstruované pro diskreditaci protivníka. Mnohá obvinění jsou vznesena, jen málo je jich vyjasněno," vysvětluje britský týdeník.

Připomíná kauzu odposlechů lobbisty Romana Janouška, aféru ProMoPro týkající se předražených audiovizuálních služeb během českého předsednictví Evropské unii nebo korupční skandál bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila.

"Někteří si myslí, že je celý systém shnilý. Ve smršti obvinění a protiobvinění je snadné pochopit, proč mají Češi pocit, že vládci zradili jejich důvěru," uzavírají Britové.

-Matěj Sviták | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články