Zda vám někdo neukradl nemovitost hlídá soukromá firma. Předběhla úřad

22. 4. 2013 – 16:53 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zda vám někdo neukradl nemovitost hlídá soukromá firma. Předběhla úřad
Nový katastrální zákon je nyní ve druhém sněmovním čtení, na možné problémy s podvody v katastru od počátku upozorňovalo například Občanské sdružení majitelů domů., Foto: Katastr nemovitostí | zdroj: NašePeníze.cz

Katastrální úřad plánuje, že od nového roku spustí placenou službu, pomocí které bude zasílat zájemcům SMS s informací o budoucí změně v zápisu u jejich nemovití, aby tak bránil podvodům. Úřad ale teď předběhla soukromá komerční firma, která nabízí za 399 korun ročně kontrolu pěti nemovitostí.

Službu Hlídací pes katastrů zprostředkovává automatický systém, který monitoruje změny ve vlastnických listech. Lidé si mohou vybrat, zda chtějí informovat prostřednictvím textové zprávy, nebo e-mailu. "Hlídací aplikace pomáhá majitelům zaznamenat změny v reálném čase a učinit opatření, která zabrání dokonání podvodu," propaguje svůj produkt Zbyněk Kugler, jednatel provozovatelské firmy.

Loni se v Česku ukradly nemovitosti za 1,5 miliardy korun a bude hůř

Nový katastrální zákon je nyní ve druhém sněmovním čtení, na možné problémy s podvody v katastru od počátku upozorňovalo například Občanské sdružení majitelů domů. Úřad by měl podle zákona posílat informace o změnách v katastru alespoň prostřednictvím datové schránky, tu má ale zatím pouze přibližně 60 tisíc občanů. Poslanci navrhují v pozměňovacích návrzích, aby lidé dostali dopis nebo mail, zákonodárce za hnutí Jihočeši 2012 (dříve ODS) Michal Doktor by si pak přál, aby majitelé nemovitosti dostali unikátní identifikační kód, pomocí kterého by změny potvrdili.

Riziko podvodů se s přijetím zákona podle Asociace realitních kanceláří ČR ještě zvýší, stát ve snaze o větší transparentnost registru a v závislosti na nová ustanovení občanského zákoníku chce, aby byla právní jistota u zápisů větší. Informace v registru tak budou "vždy správné", ať je skutečnost jakákoliv. Na obranu před "ukradením nemovitosti" pomocí například zfalšované plné moci nebo nepravých dokladů, se budou moci právoplatní majitelé hájit zapsáním "námitky spornosti" a následně jít k soudu. "Pokud bude přijat zákon v současné podobě, budeme naše klienty nabádat, aby mnohem aktivněji přistupovali k ochraně svých majetkových práv," uzavřel Jan Borůvka z asociace.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články