Zdeněk Tůma: Praha musí přestat mrhat penězi

29. 7. 2010 – 13:07 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zdeněk Tůma: Praha musí přestat mrhat penězi
Tůma podle svých slov se vstupem do politiky nepočítal, Foto: ČNB | zdroj: NašePeníze.cz

Pokud strana ve volbách uspěje, bude pro ni prioritou zajistit, aby peníze daňových poplatníků byly v Praze využívány efektivněji, prohlásil ve čtvrtek kandidát TOP 09 na primátora metropole Zdeněk Tůma.

"Chceme zajistit, aby peníze, které má metropole k dispozici, tedy peníze daňových poplatníků, byly efektivněji využívány," uvedl Tůma. Podrobnosti programu zveřejní až později.

Tůma podle svých slov se vstupem do politiky nepočítal. Bankéře nicméně přesvědčil argument samotného Schwarzenberga, že je nyní příležitost změnit způsob vedení hlavního města a přispět k ekonomickým reformám.

"V Praze je třeba provést reformy a personální změny, aby byly zlořády z metropole odstraněny," uvedl předseda strany Karel Schwarzenberg. Připomněl, že Praha má spíše federální uspořádání, a proto budou důležití i jednotliví starostové městských částí.

S tím souhlasil i předseda pražské TOP 09 František Laudát, který zdůraznil, nejde o kandidátku jednoho muže.

Ve funkci guvernéra působil Tůma od prosince 2000. Postu se předčasně vzdal k letošnímu 30. červnu. Jeho mandát měl původně skončit v únoru 2011, nechtěl ale končit ve stejnou dobu jako většina členů bankovní rady. Ve funkci Tůmu nahradil Miroslav Singer.

Tůma se narodil se v roce 1960 v Českých Budějovicích. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Absolvoval studijní pobyty ve Velké Británii, Nizozemí a USA. V letech 1993 - 1995 působil jako poradce ministra průmyslu a obchodu. O tři roky později působil v Evropské bance pro rekonstrukci a rozvoj, v jejímž představenstvu zastupoval Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko.

Proti Tůmovi ve volbách vystoupí jako kandidát na pražského primátora Jiří Dienstbier ml. (ČSSD), Petra Kolínská (SZ) a Jiří Witzany (SNK ED) a Marta Semelová (KSČM). Strana Věci veřejné počítá s Markétou Reedovou. Občanští demokraté zatím svého kandidáta na primátora tají.

Komunální volby se konají 15. a 16. října. Do 10. srpna musí mít strany kandidátky uzavřené.

-Denisa Cermáková, Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články