Zdravotnictví je v Česku je horší než v Polsku a na Slovensku, hrozí kolaps

20. 9. 2019 – 13:34 | Zdravotnictví | red | Diskuze:

Zdravotnictví je v Česku je horší než v Polsku a na Slovensku, hrozí kolaps
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Experti z Česka, Slovenska, Maďarska a Polska se sešli na ministerstvu zdravotnictví, kde řešili především problém s nedostatkem lékařů a zdravotních sester. Odborníci ze zemí Visegrádské čtyřky (V4) se shodli, že Českému zdravotnictví hrozí kolaps.

"Nedostatek lidských zdrojů v primární péči je problém, který netrápí jenom nás, ale i naše sousední státy. Naše programy dokážou část lékařů namotivovat, bez systémové změny se ovšem kolaps primární péče neodvrátí," říká předseda Společnosti všeobecného lékařství (SVL) Svatopluk Býma.

Na jednání dorazili i zástupci Světové zdravotnické organizace (WHO), kteří státům Visegrádské čtyřky vytknuli omezené kompetence lékařů i zdravotních sester.

"V jiných státech je běžné, aby sestry například předepisovaly zdravotnické pomůcky, jako jsou inkontinenční pleny. Chybí nám také systém pro jejich vzdělávání. Drtivá většina sester se školí v nemocnicích. Tam se ale v oblasti primární péče nemohou dostatečně vzdělat," tvrdí David Halata ze SVL.

Zdravotní péče v Česku pokulhává zejména na venkově, z průzkumu ale vyplývá, že řešením není jen zvýšení platů lékařů. Pro mladé lékaře je mnohem důležitější, aby v jejich bydlišti byly kvalitní školy a vhodná práce pro jejich partnera. "Je proto nezbytné, aby se vládní instituce a samosprávy spojily a začaly tento problém řešit. Netýká se to pouze lékařství, ale i dalších oblastí, které na venkově zaostávají," vysvětluje Halata.

Zdroje:
MED, Společnost všeobecného lékařství (SVL)

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články