Zdravotním pojišťovnám bude letos chybět až 15 miliard na léčení

20. 7. 2010 – 21:35 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zdravotním pojišťovnám bude letos chybět až 15 miliard na léčení
V letošním roce tyto obrovské ztráty brzdí rezervy pojišťoven, příští rok tomu už tak ale nebude," vypočítal Julínek | zdroj: NašePeníze.cz

Debata o zdravotnických reformách nesmí skončit pouze u regulačních poplatků. Neprodleně je třeba zahájit opravdu hluboké systémové změny, debata o poplatcích je nesmí nahradit.

Řekl to v úterý novinářům senátor a bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

"Zvyšování poplatků nebo jejich rušení není na pořadu dne. Samy výnosy z poplatků nedokážou sanovat ztráty v příjmech zdravotnictví. Chtít po občanech, aby poplatky lepili díry v systému, je nekorektní," řekl Julínek.

Dodal, že v letošním bude chybět na účtech zdravotních pojišťoven několik miliard korun. "Ministerstvo zdravotnictví hovoří o 10 miliardách, ministerstvo financí o 12, já sám očekávám propad až 15 miliard korun. V letošním roce tyto obrovské ztráty brzdí rezervy pojišťoven, příští rok tomu už tak ale nebude," vypočítal Julínek.

Nový ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) by podle Julínka měl použít balík reformních zákonů, které ministerstvo připravilo ještě za jeho éry. "Jiné návrhy, než připravil můj tým, nejsou. Jsou také prodiskutované a osobně si myslím, že kdyby se kdokoliv rozhodl dělat reformu znova, při racionálním uvažování dojde ke stejným výsledkům. Navíc ho to bude stát dva roky," podotkl Julínek.

 

<%Anketa40%>

 

Julínkův reformní baliček obsahoval zákon o specifických zdravotních službách, o zdravotních službách, o záchranné službě a o veřejném zdravotním pojištění. Zákon o specifických zdravotních službách měl nastavit a upřesnit práva pacientů například ve věci interrupce, sterilizace, kastrace nebo umělého oplodnění. Zákon o zdravotních službách měl nově nastavit vztah pacienta a lékaře tak, aby byl podobný jako u jakékoliv jiné služby. Zaváděl také do českého zdravotnictví pojmy standard a nadstandard.

Zákon o záchranné službě si kladl za cíl zlepšit fungování záchranek a konečně zákon o zdravotním pojištění měl přesně definovat způsoby úhrad zdravotní péče s ohledem na vznik standardu a nadstandardu. Odlišovala by se tedy péče bezplatná a hrazená z pojištění, a ta, na níž by se pacient finančně spolupodílel.

Julínkovy zákony při projednávání za vlády Mirka Topolánka (ODS) narazily zejména na tuhý odpor opoziční ČSSD, výhrady k nim ale měli i tehdejší koaliční partneři - například KDU- ČSL. "Nyní máme ve sněmovně papírovou převahu, je ale potřeba ji proměnit v realitu," řekl Julínek. Spolupráci s opozicí ale nezatracuje, tvrdí, že čím širší podpora reforem, tím lépe.

 

Co je zdravotnický standard?

 

Zároveň také Julínek znovu vysvětlil pojem standard. "V minulosti to bylo chápáno jako taxativní výčet hrazených a nehrazených úkonů, postupů nebo léků. Tak to ale není, jde spíše o nastínění možných postupů u různých diagnóz, jakousi cestu, která se bude lišit u každého pacienta. V nastávajícím volebním období bude úspěch, pokud stanovíme 20 či 40 standardů," řekl Julínek.

Na reformních zákonech hodlá Julínek postavit z části i svou kampaň do podzimních senátních voleb, v nichž bude obhajovat svůj senátorský mandát v obvodu Brno-venkov. Podpořit by ho měl i klip, který připravil ve spolupráci s hercem Boleslavem Polívkou.

-Zuzana Fojčíková, Mediafax

Kam dál?

- Které strany to myslí se zdravotnictvím nejlépe? ODS, TOP09 a SZ, tvrdí odborníci

- Zdravotnictví se blíží bodu, kdy nezvládne financovat dostupnou péči

- Poplatky u praktických lékařů chtějí občanská sdružení zrušit

- Poplatek za položku na receptu nahradí poplatek za recept. Co nás čeká?

- Léky budou i bez doplatku, dohodla se na tom nová vláda

- Pomalý růst důchodů a poplatky u lékaře jsou důvody proč penzisté volí levici

- Za zdravotní péči zaplatíme více, všichni

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,290
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články