Zdražení elektřiny jde obejít změnou poskytovatele

6. 9. 2010 – 10:36 | Tiskové zprávy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zdražení elektřiny jde obejít změnou poskytovatele
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Chystané zdražení elektrické energie je zatím největším problémem pro rozpočty českých domácností.

I v současné situaci, ale platí většina rodin za elektřinu více, než je potřeba. Alternativní obchodníci s elektřinou nabízejí mnohdy výhodnější ceny a svou cenovou politiku jsou ochotni garantovat na několik let dopředu. Mohou tak být ideální prevencí před větším zásahem zdražení elektrické energie do rozpočtu každé rodiny.

Největší překážkou při využití změny společnosti poskytující elektrickou energii je složitost ceníků a papírování spojené se změnou. V současné době existuje pouze málo služeb na srovnání cen elektřiny. Jedna z nejmladších, portál usetreno.cz, dokáže kromě výpočtu vyřídit právě i administraci. "Systém je maximálně jednoduchý. Nabídne srovnání vypočítané podle čísel z poslední faktury a v případě zájmu odešle potřebné dokumenty k podpisu. Samozřejmě bez jakéhokoliv poplatku," říká David Nevečeřal z Ušetřeno.cz.

Zdražení elektrické energie je odhadováno podle šéfa Energetického regulačního úřadu Josefa Fiřta na 15 procent. Pro průměrnou domácnost by to mohlo znamenat zvýšení výdajů až o 3000 korun ročně. Pokud elektřinou navíci topí, může být zvýšení v rozmezí sedmi až deseti tisíc korun. “V běžných případech dokážeme výměnou poskytovatele rodinám ušetřit takovou částku, aby se jich blížící zdražení nedotklo nebo dotklo pouze minimálně. Průměrně tedy 2 až 3 tisíce ročně z ceny elektřiny, respektive 7 tisíc při vyšší spotřebě,” doplňuje zakladatel portálu Ušetřeno.cz. Službu naleznete na: http://www.usetreno.cz
 

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články