Zelená úsporám zase odsunuta, důvod je vládní krize. Kde je problém?

13. 4. 2011 – 8:38 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zelená úsporám zase odsunuta, důvod je vládní krize. Kde je problém?
Problém ještě zvětšuje odstraňování škod po zemětřesení a tsunami v Japonsku, které je partnerem v nákupu emisních jednotek, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ve středu si měla veřejnost vyslechnout z úst ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) informace o budoucnosti aktuálně pozastaveného programu Zelená úsporám. Celá věc se však zadrhla, důvodem je vládní krize, řekla mluvčí ministerstva životního prostředí (MŽP) Michaela Jendeková.

Program na zateplování a ekologické vytápění domů trápí nedostatek peněz a přebytek žádostí. Ministr Chalupa chtěl proto o další budoucnosti Zelené úsporám informovat tento týden veřejnost. Vládní krize ale jeho plány změnila.

"Materiál týkající se aktuálního stavu programu Zelená úsporám se měla projednat na vládě, schůzi ekonomických ministrů a následně s ním měla být seznámena i veřejnost. Vzhledem k dění posledních dnů se ale celá věc odsouvá," sdělila mluvčí MŽP. (Čtěte také: Dotace z programu zelená úsporám letos možná budou, tvrdí MŽP)

Chalupa tak promluví o dotačním programu pravděpodobně v příštím týdnu. Na jeho vyjádření čekají desetitisíce žadatelů o peníze. Ministr už dříve prohlásil, že na opětovné nastartování Zelené úsporám nemá dostatek financí. Problém ještě zvětšuje odstraňování škod po zemětřesení a tsunami v Japonsku.

Země vycházejícího slunce je totiž největším obchodním partnerem Česka, od kterého nakupuje jednotky AAU podle Kjótského protokolu. Nikdo v současnosti nedokáže říci, zda Japonsko s ohledem na katastrofu přestane jednotky úplně nakupovat nebo jich bude naopak nakupovat víc.

Chalupa také dříve upřesnil, že z 80 tisíc podaných žádostí se jich téměř polovina vyřídila, nacházejí se ovšem v různém stadiu vyplácení dotací. Zbylých zhruba 42 tisíc žádostí prošlo kontrolou. Celkem 25 tisíc žádostí obsahuje nedostatky.

Jednotka AAU je veličina definovaná v rámci Kjótského protokolu, která představuje obchodovatelné právo státu vypustit do ovzduší jednu tunu emisí skleníkových plynů v období 2008 až 2012.

Program Zelená úsporám podporuje realizaci opatření vedoucích k úsporám energie a využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných a bytových domech.

TIP: Vše na téma "Zelená úsporám"

-Tomáš Paták | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články