Zemanovi na účet tečou miliony, jména dárců prezident zatajuje

15. 2. 2013 – 21:33 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zemanovi na účet tečou miliony, jména dárců prezident zatajuje
Dalším sporným bodem Zemanova účtu jsou vklady v hotovosti, celkově přesahují jeden a půl milionu, a často se jedná o velmi vysoké částky, Foto: zemannahrad.cz, text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Přestože prezidentskou volbu má Česká republika skoro tři týdny za sebou, na volebním účtu Miloše Zemana se pořád čile scházejí peníze. Zemanův tým totiž využil nedokonalost zákona a díl darů si nasmlouval až na povolební období.

Přestože má Zeman transparentní účet, o některých jeho podporovatelích neměla veřejnost šanci se dozvědět před tím, než se rozhodla, komu hodí svůj hlas v prezidentském klání. Tým nového prezidenta totiž pracoval s mezerou v zákoně a domluvil si některé dary až na povolební období. Jména dárců přitom Zemanovi lidé odmítali zveřejnit. Transparency International poukazovala na to, že takový postup je krajně podezřelý.

Jaká jména měl Zeman důvod tutlat? Jedno z nich může být Jozef Čečotka, majitel společnosti STAVO-ČESTAV. Jak upozornil server Lidovky.cz, právě jeho firma si za Zemanovy vlády přišla na čtyřmilionovou dotaci. A teď zjevně přišel čas splácet staré závazky. Čečotka připsal na Zemanův účet půl milionu za firmu a půl milionu z vlastní kapsy.

TIP: Volební konto Miloše Zemana si můžete pročíst zde

U milionu od vděčného Slezana to ovšem nekončí, před druhým kolem se nechal předseda Zemanovců Vratislav Mynář slyšet, že očekávají přísun zhruba třiceti milionů. Dvanáct už jich dorazilo před volbou, zbytek teče Zemanovi na účet nyní.

Zajímavý je i dar od oděvní společnosti FILAFIL a. s., která v roce 2011 vykázala zisk 482 tisíc korun, Zemanovi na účet 11. února poslali 250 tisíc – tedy skoro polovinu svého ročního zisku. Tři sta tisíc darovala firma Solace, která se podílí na mnohamilionových stavebních zakázkách: elektrárnách, tunelů nebo Sazka Arény. Sto tisíc dorazilo i od další stavební firmy, ALUMBRADO. Další dar poslal někdo, kdo se uvedl jako "stavební společnost“, bez dalších informací. To by se na transparentním účtu dít nemělo.

Štědrost prokázala i rodina potravinářských velkopodnikatelů, konkrétně Miroslav a Zdeněk Tomanovi. Miroslav Toman býval komunistickým politikem, v osmdesátých letech zastával funkci ministra zemědělství. Zdeněk Toman stojí spolu s Ivanem Kozlem ve vedení Agrotrade, Kozel Zemanovi také poslal peníze. Dohromady tito tři pánové věnovali na účet přes půl milionu korun v jediném dni.

Podezřelá hotovost

Dalším sporným bodem Zemanova účtu jsou vklady v hotovosti, celkově přesahují jeden a půl milionu, a často se jedná o velmi vysoké částky, například podnikatel Pavel Zbytovský na pokladnu přišel se třemi sty tisíci. Nejzáhadnější je v tomto směru 120 tisíc v hotovosti, které Zemanovi poskytl dárce neznámé identity, a to v sérii dvacetitisícových vkladů během několika hodin. Z účtu o něm vyčtete jediné – variabilní symbol 1379 a značku „vklad hotovosti“. Tentýž člověk později dohodil ještě deset tisíc.

Celkový zákonný limit na kampaně je 50 milionů a množí se spekulace o tom, že Zeman ho ani zdaleka nedodržel. Už před prvním a druhým kolem opouštělo jeho konto podivně málo peněz na to, jak masivní kampaň vedl, obzvláště pak v porovnání s výdaji ostatních kandidátů.

Kontrolou kompletního účetnictví se bude na konci března zabývat výbor Senátu. Problém však je, že i kdyby senátoři přišli na závažná pochybení, mohou ho jenom konstatovat. Zákon totiž nijak neošetřuje případný trest, a tak je kontrola poněkud bezzubá.

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články