Zemědělce čekají za letošek rekordní zisky

27. 12. 2011 – 11:01 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zemědělce čekají za letošek rekordní zisky
Například obilovin totiž sklidili zemědělci skoro o pětinu meziročně více a úroda brambor se zvýšila o více než 18 procent, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Letošní sklizeň byla pro zemědělce velmi dobrá, podle odborníků bude jedna z nejlepších za poslední desetiletí. Odhaduji zisk rezortu na více než 15 miliard korun, říká prezident Agrární komory Jan Veleba s tím, že v příštím roce dopadne pokles ekonomiky i na zemědělství.

"Letošní rok byl velmi úrodný. Mimo pomrzlého ovoce a vinohradů v Čechách to platí pro všechny polní plodiny," uvedl Veleba, podle něhož by se ale nemělo zapomínat na práci, která za těmito penězi stojí. 120 tisíc zemědělských pracovníků obdělává 3,5 milionu hektarů půdy. "Například zisk firmy ČEZ je více než dvoj- až trojnásobný. To podotýkám pro ty, které bude letošní výsledek českých zemědělců dráždit," upozorňuje.

Například obilovin totiž sklidili zemědělci skoro o pětinu meziročně více a úroda brambor se zvýšila o více než 18 procent. Největším úspěchem ale podle prezidenta komory je, že zemědělci dokázali zalobbovat a obnovit dotační podporu bioplynových stanic. "Stalo se tak po našem celorepublikovém průzkumu smluv na rezervaci připojení budoucích stanic, kde jsme doložili, že nekontrolovatelný boom nehrozí," dodává.

Příští rok bude podle něj mimořádně složitý, kvůli poklesu ekonomiky i kvůli hájení pozic v připravované reformě Společné zemědělské politiky, tedy novému systému dotací od roku 2014.

V tom mu přizvukuje i ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), který zároveň zdůraznil i další cíle - například dojednání Společné rybářské politiky. "Dalšími cíli jsou dořešit tendry v Lesích ČR, realizace protipovodňových opatření a také se zaměřím na kvalitu potravin," přibližuje další mety ministr.

Jan Veleba zastává post prezidenta Agrární komory už třetí volební období. Na březnovém volebním sněmu obhájil s 86procentní podporou svůj mandát.

Petr Bendl se stal ministrem na začátku letošního října. Premiér Petr Nečas (ODS) ho vyměnil za stranického kolegu Ivana Fuksu těsně před finálním zveřejněním reformy Společné zemědělské politiky od Evropské komise.

-Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články