Ženám zbývají poslední dva měsíce na uzavření životní pojistky za výhodnějších podmínek

12. 10. 2012 – 10:47 | Životní pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ženám zbývají poslední dva měsíce na uzavření životní pojistky za výhodnějších podmínek
Evropská unie trvá na sjednocení sazeb už několik let. Již směrnice z roku 2004 stanovila členským státům povinnost nezohledňovat pohlaví při výpočtu pojistného, a to nejpozději do 21. prosince 2007. Česko bylo však jedním ze členských států, který měl vý | zdroj: NašePeníze.cz

Poslední dva měsíce mají ženy na uzavření životní pojistky za stávajících, výhodnějších, podmínek. Od 21. prosince totiž vstoupí v platnost nařízení Evropského soudu, které zavede sjednocené sazby pro obě pohlaví, informovala v pátek společnost Rentia.

Na základě nového nařízení zanikne individuální ocenění nebezpečí a ženám může narůst pojistné pro jednotlivá rizika až o 100 procent. To znamená, že si ženy u životního pojištění připlatí až stovky korun," vysvětlil Kamil Durčák, produktový manažer společnosti Rentia, divize AWD ČR.

Komerční sdělení: Potřebujete poradit, nebo nezávazné informace o možnostech pojištění?

Současné podmínky v oblasti životní pojistky ženy cenově zvýhodňují, muži totiž platí v průměru o několik desítek procent více. Nařízení Evropského soudu však s konečnou platností sjednocuje rizikovost pro obě pohlaví.

"Rozhodnutí Evropského soudního dvora nepovažuji za příliš moudré. Popírá totiž jeden ze základních principů pojištění, kterým je individuální ocenění rizika. Rozhodnutí také ignoruje všeobecně známé statistiky, podle kterých se ženy dožívají vyššího věku než muži. Ženy jsou tak bezesporu pro pojišťovny méně rizikové," uvedl k chystaným změnám Durčák.

Evropská unie trvá na sjednocení sazeb už několik let. Již směrnice z roku 2004 stanovila členským státům povinnost nezohledňovat pohlaví při výpočtu pojistného, a to nejpozději do 21. prosince 2007. Česko bylo však jedním ze členských států, který měl výjimku přiměřeně ceny upravovat.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články