Ženy mají už jen 100 dní na pořízení výhodného pojištění

13. 9. 2012 – 13:57 | Životní pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ženy mají už jen 100 dní na pořízení výhodného pojištění
Polovina Čechů nemá životní pojištění, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zatímco v západní Evropě nebo USA je životní pojištění standardem, Češi zatím více utrácejí za pojištění nemovitostí či aut, a životní pojistku má jen každý druhý. 6 z 10 Čechů, kteří životní pojištění ještě nemají, mají pochybnosti, že pojistka skutečně ochrání jejich rodinu.

K nedůvěře, že pojišťovna neposkytne slíbené plnění, přitom v zásadě není důvod. Jak vyplývá z údajů zveřejněných ČNB, pojišťovny jsou dostatečně solventní, daleko nad rámec požadovaný zákonem. Také zákonná lhůta pro vyřízení pojistných událostí je až na výjimečné případy vždy dodržena.

TIP: Chcete odbornu radu s pojištěním? Zajistíme vám zdarma nezávislého odborníka! Pošlete nám na redakce@nasepenize.cz své bydliště a telefonní spojení

„Pojišťovny musí svým zákazníkům lépe vysvětlit, k čemu je životní pojištění dobré a jak s ním efektivně zacházet. To je nejlepší cesta, jak zvýšit zájem Čechů o tento typ pojistek,“ říká Tomáš Rampula, hlavní analytik společnosti AWD. „Často s klienty řešíme situaci, kdy mají lidé špatně nastaveny parametry pojistky – přejí si ochránit svou rodinu, a přitom jen 25 % pojistného jde na zabezpečení smrti a dalších rizik a zbytek tvoří spořící složka,“ uvádí příklad z praxe Rampula.

100 dní zbývá ženám, aby si pojištění pořídily za výhodnějších podmínek

Stále více lidí přemýšlí o životním pojištění také v souvislosti s novou evropskou legislativou, která nařizuje, aby ženy platily za životní pojištění stejně jako muži. Doposud byly v tomto směru zvýhodněné, protože jsou pro pojišťovny méně rizikové. Zbývá jim už jen 100 dní, aby využily výhodnějších sazeb.

„Hon za materiálními hodnotami v Česku ještě neskončil, pojištění aut a nemovitostí je zatím pro většinu domácností jednoznačná priorita. V dlouhodobém horizontu však bude Česko následovat západní země a význam životního pojištění bude růst. Na většině vyspělých trhů převládá objem životního pojištění nad neživotním, v Česku je to zatím naopak,“ upřesňuje Pavel Manhalter, výkonný ředitel AWD.

-Martin Slapnička | šéfredaktor NašePeníze.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články