Zima byla dlouhá, ale mírná. Vyšších účtů za teplo se zatím nebojte

3. 5. 2013 – 14:50 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zima byla dlouhá, ale mírná. Vyšších účtů za teplo se zatím nebojte
Chladný březen a začátek dubna vyrovnaly teplejší leden a únor, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Během topné sezony 2012 nedošlo v českých domácnostech k výraznému zvýšení odběru tepla, lidé se proto nemusejí bát vysokých účtů. Přesto budou složenky o něco málo vyšší než vloni, protože rok 2011, za který se účtovalo, byl nejteplejší za posledních 10 let. Uvedlo to Teplárenské sdružení.

"Vyúčtování za odběr tepla, které nyní dostávají domácnosti, studené jaro už neovlivní. Platí se totiž za dodávku tepla v roce 2012, který sice měl mimořádně mrazivý únor, jinak byl ale na spotřebu tepla průměrný," nechal se slyšet ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek.

Vysokých účtů se však podle jeho slov nemusíme bát ani na přes rok, kdy nám přijdou složenky za letošní studené Velikonoce. "Chladný březen a začátek dubna vyrovnaly teplejší leden a únor, při vyúčtování tepla za rok 2013 se tedy občané nemusí obávat výrazného zvýšení plateb za teplo," tvrdí ředitel Hájek.

Doplnil, že objem dodávek tepla za první tři letošní měsíce byl zhruba o 10 procent vyšší, než v předchozích letech. O celkové ceně však rozhodne teprve letošní podzim, který každoročně rozhoduje o zahájení topné sezony.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,690 23,870
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články