Zimní pneumatiky mají být povinné v celé ČR

1. 2. 2010 – 12:06 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zimní pneumatiky mají být povinné v celé ČR
Povinné zimní pneu pro všechny? Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo dopravy připravilo návrh zákona, podle něhož by řidiči od příští zimy museli používat zimní pneumatiky v případě špatného počasí po celé zemi. Zákon by měla v dohledné době projednat vláda.


Zimní obutí je doposud povinné pouze na úsecích označených příslušnou dopravní značkou. “Chceme, aby se příští zimu jezdilo už podle nových pravidel,“ uvedl mluvčí ministerstva Karel Hanzelka. Pokud řidiči nařízení o pneumatikách nebudou respektovat, hrozí jim jeden trestný bod a pokuta až dva tisíce korun.

Řidiči budou muset mít podle nových pravidel zimní gumy vždy, když bude silnice pokryta sněhem či ledem, nebo i když budou meteorologové varovat před sněhovými přeháňkami či námrazou. Při suché vozovce a slunečném počasí by je za letní pneumatiky policisté pokutovat neměli. Automobily do 3,5 tuny budou muset mít zimní pneumatiky na všech kolech, těžší vozy jen na kolech u poháněných náprav. U osobních vozidel bude požadovaná hloubka vzorku pneumatiky čtyři milimetry, u nákladních vozů šest milimetrů.

Kam dál?
-
Zimní výbava je stále novou značkou na silnicích, co to znamená?
- Jak vybrat zimní pneumatiky? Pozor na levné značky varuje TEST!

Vyšlo na Profit.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články