Získat údaje o skutečné historii auta je nemožné

9. 10. 2014 – 20:20 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Získat údaje o skutečné historii auta je nemožné
Evropské země včetně České republiky se potýkají s problémem stáčení tachometrů. Koupit si ojeté auto znamená podle odhadů až s 90% pravděpodobností nevědět, kolik má vozidlo skutečně najeto. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Evropské země včetně České republiky se potýkají s problémem stáčení tachometrů. Koupit si ojeté auto znamená podle odhadů až s 90% pravděpodobností nevědět, kolik má vozidlo skutečně najeto.

Získat údaje o skutečné historii vozidla je dnes téměř nemožné. „Příslušná data lze získat pouze pokoutnými způsoby přes záznamy o historii auta v chráněných databázích výrobců,“ přibližuje nynější situaci europoslanec Zdechovský, který se snaží nalézt způsob, jak tento palčivý problém trápící tisíce evropských řidičů vyřešit.

Jako nejlepší způsob řešení se jeví vytvoření centrální evropské databáze vozidel. Zdechovský se obrátil přímo na Evropskou komisi s otázkou, zda existují nějaké administrativní, právní či faktické překážky, které by bránily vytvoření centrální databáze vozidel, díky níž by si zákazníci mohli zjistit celou historii kupovaného vozidla. Odpověď se očekává do měsíce.

„Jedná se o záležitost celoevropského rozsahu, proto považuji za lepší, když se problém nebude řešit jen na úrovni Česka, ale i ve spolupráci s ostatními členskými zeměmi EU,“ vysvětluje Zdechovský výhodu řešení záležitosti na evropské úrovni.

zdroj: Daniel Rejman/Eva Fruhwirtová

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články