Zisky firem klesají. Aktuální hospodářské výsledky významných firem

10. 5. 2012 – 15:04 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zisky firem klesají. Aktuální hospodářské výsledky významných firem
Aktuállně vydané hospdaření vybraných firmem. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Jak je vidět, velkým firmám se poměrně daří i přes fakt, že zisk jako takový oproti předchozím letům klesl u většiny z nich. Přikládáme příklad firem, jež zveřejnily své současné hospodářské výsledky.

Telefónica C.R. snížila za první čtvrtletí čistý zisk o 6,8 procenta na 1,62 miliardy korun

Telekomunikační společnost Telefónica C.R. dosáhla za první tři měsíce letošního roku čistého zisku 1,62 miliardy korun, což je meziročně o 6,8 procenta méně, vyplývá to z výsledků hospodaření, které společnost zveřejnila ve čtvrtek. Výsledek zhruba odpovídá tržnímu konsenzu (1,59 mld. Kč).
Valná hromada společnosti schválila návrh na výplatu celkové částky ve výši 40 korun na akcii v kombinaci výplaty dividendy a snížení základního kapitálu.

Společnost na základě hospodářských výsledků za první tři měsíce roku potvrzuje svůj výhled pro rok 2012. "Jsem rád, že výsledky za první čtvrtletí roku 2012 byly v souladu s našimi plány. Udrželi jsme nárůst zákazníků v hlavních oblastech a tím posílili naši pozici na trhu. Naše pokračující marketingové aktivity zaměřené na propagaci chytrých telefonů vedly k dalšímu nárůstu jejich prodejů a rozšířenosti mezi našimi zákazníky, což pozitivně ovlivnilo vývoj výnosů z mobilního internetu," okomentoval finanční výsledky Jesús Pérez de Uriguen, 1. místopředseda představenstva a ředitel pro finance společnosti Telefónica Czech Republic.

Telefónica Czech Republic získala v prvním čtvrtletí více než 27 tisíc nových zákazníků mobilních služeb. Na konci března tak dosáhl jejich počet 4,9 milionu, což představuje meziroční růst o 6,1 procenta.

Čistý zisk Skupiny ČEZ meziročně klesl o 16,6 procenta na 14,4 miliardy korun

Energetická Skupina ČEZ vykázala v 1. čtvrtletí čistý zisk 14,4 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 16,6 procenta, společnost o tom informovala ve čtvrtek. Výsledek je horší, než tržní konsenzus (15,4 mld. Kč).

Výnosy společnosti meziročně vzrostly o sedm procent na 60,8 miliardy korun. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) meziročně poklesl o 0,3 miliardy korun (o 1,0 %) a dosáhl výše 26,3 miliardy korun. „Hlavním důvodem meziročního poklesu zisku bylo nepříznivé tarifní rozhodnutí regulátora v Albánii a mimořádné derivátové a kurzové zisky v prvním čtvrtletí 2011,“ uvádí ČEZ. Za celý letošní rok očekává meziročně vyšší čistý zisk ve výši 41,0 miliardy korun.

Meziroční růst výnosů ČEZu byl způsoben zejména růstem realizačních cen elektřiny a zvýšením objemu výroby v uhelných a obnovitelných zdrojích. Výroba elektřiny Skupiny ČEZ v ČR v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o tři procenta a dosáhla úrovně 17,6 TWh. Nejvíce se v uvedeném období zvýšila výroba v uhelných elektrárnách (+ 0,4 TWh) a obnovitelných zdrojích (0,1 TWh). Výroba v jaderných elektrárnách meziročně zůstala na zhruba stejné úrovni.

„Celoroční očekávaný růst zisku držíme. Skupina ČEZ se oproti konkurenci těší dobrému finančnímu zdraví a vysoké důvěře investorů, která byla potvrzena při nedávném umístění miliardové emise dolarových dluhopisů na americkém trhu,“ připomněl Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ. „Pokračujeme v naplňování pěti strategických iniciativ, jejichž plnění má zajistit stabilizaci finančních výsledků a růst hodnoty Skupiny ČEZ, přičemž mezi priority naší strategie patří zejména dostavba Jaderné elektrárny Temelín, v období do roku 2015 zaměřená zejména na bezchybnou a důkladnou přípravu celého projektu včetně dokončení tendru na dodavatele technologie,“ upozornil. Pro dostavbu a provoz Jaderné elektrárny Temelín podle něj ČEZ testuje i možnost zapojení strategického partnera, což je u obdobných projektů ve světě běžné. „O rizika spojená s výstavbou a finanční návratností projektu bychom se tak mohli podělit s dalším subjektem a zároveň si tak uvolnit finanční zdroje Skupiny ČEZ pro další atraktivní příležitosti v regionu,“ dodal Beneš.´

Skupina ČSOB za první čtvrtletí vykázala čistý zisk ve výši čtyři miliardy Kč

Vykázaný i udržitelný čistý zisk skupiny ČSOB za první čtvrtletí 2012 dosáhl 4,0 mld. Kč (meziročně +6 %, respektive +10 %). Banka to sdělila ve čtvrtek.

Zisk skupiny tak rostl i přes negativní dopad expozice vůči Řecku ve výši 404 miliony korun.

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články