Život dětských bezdomovců, aneb žije se nám nejlépe v historii

25. 6. 2014 – 21:36 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Život dětských bezdomovců, aneb žije se nám nejlépe v historii
Česká republika patří mezi vyspělé země a v současné době se nám žije nejlépe v historii. Tento fakt sice řada lidí zpochybňuje, ale veškerá objektivní měřítka hovoří v jeho prospěch. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Bydlení ani v Česku nemá zdaleka každý. Přestože v bytě či rodinném domě bydlí naprostá většina obyvatel, více než 11,5 tisíce lidí žije bez domova. Mezi nimi je 468 dětí. Jak staří jsou bezdomovci a jak lidé žijí?

Česká republika patří mezi vyspělé země a v současné době se nám žije nejlépe v historii. Tento fakt sice řada lidí zpochybňuje, ale veškerá objektivní měřítka hovoří v jeho prospěch. Přesto jsou lidé, kteří nemají takové štěstí jako ostatní a řeší nemálo problémů. Někteří z nich místo bydlení v bytě nebo rodinném domku končí na ubytovnách či zcela bez střechy nad hlavou.

V České republice nebydlí v bytě nebo rodinném domě přibližně 3,6 %. To není mnoho, dokud se podíl těchto lidí nevyjádří v absolutních číslech. Mimo klasický byt nebo rodinný dům žije přibližně 378 627 lidí. Nejčastěji pobývají v ubytovnách či nouzových obydlích, ale zhruba 11 569 je bez domova zcela.

Graf 1: Způsob bydlení podle věku

zpusob-bydleni-csu-01

Zdroj: ČSÚ

V rodinných domech a bytech žije přibližně 96,4 % populace České republiky. Nejmenší podíl „uživatelů klasického bydlení“ je mezi lidmi ve věku 20 až 24 let a následně 70letými a staršími lidmi. Zajímavé je, že lidé ve věku od 65 do 69 let jsou nejčastějšími uživateli klasických bytů a rodinných domů hned za dětmi do 14 let. Důvodem může být postupné zhoršování zdravotního stavu a přesun do domů s pečovatelskou službou, které jsou zahrnuty mezi ubytovací zařízení.

U mladých lidí ve věku mezi 20 a 24 lety může být důvodem ubytování v rámci studia na kolejích, které také patří mezi ubytovací zařízení. Není přitom rozhodující, že studenti velmi často mají trvalé bydliště zachováno u rodičů, neboť průzkum Českého statistického úřadu vychází z dat sčítání lidu, v němž je zkoumán skuteční, nikoli formální, stav věci.

Mladí lidé (20–29 let) kromě ubytovacích zařízení bydlí často v nouzových obydlích (0,6 – 0,7 %), což jsou různé provizorní objekty, nezkolaudované domy, nebo tito lidé přespávají na pracovišti,“ uvádí analýza Českého statistického úřadu.

Graf 2: Způsob bydlení podle věku (bez bydlení v bytech)

zpusob-bydleni-csu-02

Zdroj: ČSÚ

V jiných typech zařízení (může se jednat např. o domovy dětí, věznice, diagnostické ústavy, nemocnice, léčebny apod.) bydlí nejvíce lidí v produktivním věku (20–54 let), kde se jejich podíl v rámci věkových skupin pohybuje kolem 1 % (0,9 – 1 %). Celkem je těchto osob 85 647 (0,8 %),“ upřesňuje zpráva ČSÚ.

Největší podíl bezdomovců je mezi lidmi ve věku 45 až 54 let (0,19 %). Bezdomovectví se ale nevyhýbá žádné z věkových kategorií – ani starým lidem nad 70 let věku (0,02 %) a ani dětem do 14 let (0,03 %). Mezi lidmi bez domova tak i v České republice žije přibližně 468 dětí. 

- Petr Zámečník | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články