Životní pojištění: Na kolik se pojistit?

27. 3. 2010 – 16:39 | Životní pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Životní pojištění: Na kolik se pojistit?
Životní pojištění chrání naše blízké, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Pojištění smrti patří v Česku mezi nejčastější pojistky, ale mnoho lidí si plně neuvědomuje, k čemu přesně pojistka slouží a jak pracovat se samotným pojistným plněním. Uvádí na svých internetových stránkách Česká asociace pojišťoven (ČAP).

Podle průzkumu veřejnosti, který si nechala vypracovat ČAP, vyplývá, že 75 procent Čechů má uzavřeno životní pojištění. Na zajištění rizik jde však jen čtvrtina placeného pojistného. V praxi to znamená, že tři čtvrtiny pojistného platí lidé zbytečně, neboť nekryje žádnou pojistnou událost.

 

Životní pojištění chrání naše blízké

 

 

Smrt je riziko ohrožující každého. Zejména blízké osoby, které s pojištěným žijí a jsou na jeho příjmech závislé. Pro správné nastavení výše pojistné částky je nutné, aby si každý vyhodnotil míru svého rizika. Výše je individuální a vychází z konkrétních potřeb a možností každého člověka.

 

<%Anketa87%>

 

Na jakou výši uzavřít životní pojištění?

 

ČAP vypracovala modelový příklad, kdy je rodina závislá na živiteli rodiny:

Pro případ zabezpečení rodiny je standardně doporučováno sjednat pojistnou částku na smrt přibližně ve výši trojnásobku ročního platu. Znamená to, že pokud je měsíční mzda 20 tisíc korun, měla by pojistná částka na smrt odpovídat přibližně 720 000 Kč. Avšak v případě, že není rodina zatížena dalšími finančními závazky.

32letý muž pracuje ve státní správě a má měsíční plat 35 tisíc korun. Uzavře životní pojištění s pojistnou částkou na smrt 1,2 milionu korun. Oprávněnou osobou, která může po jeho smrti peníze čerpat, je jeho manželka. Úhrada pojistného je jeden tisíc korun.

Po šesti letech trvání pojištění muž zemře při autonehodě. Manželce, která je v tu dobu na mateřské dovolené spolu se dvěma dětmi, vznikl nárok na vyplacení částky 1,2 milionu korun, která jí pomůže nenadálou situaci řešit.

V případě, že by muž splácel hypotéku, doporučuje ČAP sjednání pojistné částky na smrt nejméně ve výši hypotéky nebo úvěru tak, aby pozůstalí mohli jeho závazky vyrovnat a nepřijít o střechu nad hlavou.

(Mediafax)

Kam dál?

- Pojištění dopravních pokut - silničním pirátem za 1500 ročně

- Havarijní pojištění se stalo lidem v krizi přítěží - ruší ho

- Životní pojištění neukončujte předčasně, nemusí se to vyplatit

- Životní pojištění: Pozor na pojištění dětí!

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články