Životní pojištění neukončujte předčasně, nemusí se to vyplatit

25. 2. 2010 – 19:16 | Životní pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Životní pojištění neukončujte předčasně, nemusí se to vyplatit
Smlouvu o životním pojištění neukončujte předčasně, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V době, kdy hospodářská recese stále doléhá na peněženky běžných občanů, řeší řada lidí, jak se vypořádat se svými finančními závazky, včetně pravidelných plateb životního pojištění. Nešťastným krokem je předčasné rušení pojistné smlouvy životního pojištění, které je pro klienta ve většině případů prodělečné.

Odbytné, jež v takovém případě od pojišťovny v souladu s pojistnými podmínkami získá, je výrazně nižší než peníze, které do životního pojištění dosud vložil. Zároveň tím přichází o krytí životních rizik.

Průzkum, který realizovala Česká asociace pojišťoven (CAP) ve spolupráci se společností Ipsos Tambor, dospěl k alarmujícímu je zjištění, že čtvrtina oslovených již někdy v minulosti zrušila předčasně pojistnou smlouvu na životní pojištění. Hlavními důvody pro zrušení smlouvy byly nejčastěji: potřeba finanční hotovosti k jiným účelům (28,9 %), nedostatek finančních prostředků (27,2 %) a doporučení poradce přepracovat pojistnou smlouvu na údajně vhodnější finanční produkt (22,9 %).

 

Předčasné rušení životního pojištění se nevyplácí

 

To, že se předčasně rušit uzavřené pojistné smlouvy nevyplácí, potvrzuje i Tomáš Síkora, výkonný ředitel České asociace pojišťoven, a zároveň doporučuje, jak postupovat, když se klient dostane do situace, kdy není schopen pojistné platit: „Vypovězení smlouvy v průběhu jejího trvání je pro klienta finančně nevýhodné. Pokud z nejrůznějších důvodů klesly jeho příjmy a nemůže hradit pojistné, měl by se snažit najít řešení společně s pojišťovnou, u které má pojištění sjednáno. To znamená zažádat o odklad plateb, snížení pojistného, přerušení placení pojistného nebo převedení pojištění do stavu bez placení pojistného. Předejde tak vymáhání dlužného pojistného. Kromě toho, že klient zrušením smlouvy poměrně nevýhodně vyřeší svůj finanční problém, přijde o svou pojistnou ochranu, která pro něj může být v případě pojistné události zásadní.“

Nejistoty klientů někdy využívají neprofesionální pojišťovací poradci a zprostředkovatelé. Téměř 23 % respondentů, kteří už v minulosti předčasně zrušili svou pojistnou smlouvu, tak učinilo na základě doporučení poradce, který jim poradil přepracovat pojistnou smlouvu na údajně vhodnější finanční produkt. Zpravidla však klienty lákají na finanční operace, které pro ně nemusí být v konečném důsledku výhodné. Klienti by měli vycházet ze svých potřeb a možností. Ptát se, získávat si informace, aby se nestali snadnou kořistí.

 

<%Anketa31%>

 

Jaká je optimální délka trvání pojistné smlouvy?

 

Za minimální doporučenou délku pojištění s pravidelnými platbami pojistného se považuje sjednání pojistné smlouvy na dobu 10 let. Kratší pojištění je vhodné pouze ke konkrétnímu krátkodobému účelu (např. k zajištění leasingu, úvěru). Platí, že čím déle pojištění trvá, tím delší je doba pojistné ochrany a tím vyšší bude i zhodnocení finančních prostředků. Na délce pojištění závisí výše pojistného. U některých typů pojištění, s koncem platnosti po 60. roce věku, je možné dosáhnout též daňových odpočtů.

 

Co dělat, když v průběhu trvání pojištění nebudu schopen pojištění platit?

 

V takové situaci je na místě zahájit jednání s pojišťovnou, u které máte pojištění sjednáno. Požádejte o odklad plateb, snížení pojistného, přerušení placení pojistného nebo převedení pojištění do stavu bez placení pojistného, abyste předešel/a vymáhání dlužného pojistného. Rozhodně se nevyplácí předčasně zrušit uzavřené pojistné smlouvy. Vypovězení smlouvy v průběhu jejího trvání bývá pro klienta vždy finančně nevýhodné.

 

Co se stane, když přestanu platit pojistné?

 

Pokud přestanete platit pojistné, změní se Vaše pojištění při dodržení určitých podmínek na pojištění se sníženou pojistnou částkou při zachování pojistné doby (redukce pojistné částky) a to bez povinnosti platit další pojistné. Pokud je ale pojistná částka nízká, dojde naopak k zachování původní výše pojistné částky, ale zkrátí se pojistná doba (redukce pojistné doby). Po jejím uplynutí pojištění zaniká.

 

Kam dál?

- Životní pojištění: Pozor na pojištění dětí!

- Hypotéka, nebo pojištění přes internet? Máte svá práva!

- Cestovní pojištění na hory - jak porovnat nabídky pojišťoven?

- ČNB varuje před pojišťováky, vydávají se za zaměstnance ČNB

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články