Zkrachuje Ostravsko? Vláda chystá záchranný plán. Kolik to bude stát?

13. 9. 2013 – 15:51 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zkrachuje Ostravsko? Vláda chystá záchranný plán. Kolik to bude stát?
Stát chce zachránit ostravský region za miliardy daňových poplatníků, Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Vláda chystá záchranný plán pro Ostravsko. Snaží se zabránit sociální katastrofě v regionu. V Moravskoslezském kraji totiž zase hrozí velké propouštění. O práci by podle nejhorších scénářů mohlo přijít až 70 tisíc lidí.

A jak chce stát regionu v nouzi pomoci? Snížení cen elektřiny pro velké průmyslové podniky, nebo záchranou krachujícího Dolu Paskov jeho zestátněním. To by mimochodem mohlo vyjít státní kasu až na šest miliard korun.

Návrhy připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Vládě přistanou na stole příští týden. Situaci se ministři začali intenzivně věnovat právě kvůli gradujícímu stavu v Dole Paskov, který patří společnosti OKD. Ta uvažuje, že kvůli prodělečnosti důl uzavře. O práci by tak mohlo přijít až 2500 lidí.

Když k tomu připočítáme i navázané profese, na úřadech práce by skončilo až sedm a půl tisíce lidí. Podle nejčernějšího scénáře se vláda zabývala i katastrofickou variantou, při níž by zkrachovalo celé OKD, z Česka by odešly hutě ArcelorMittal a skončil by také výrobce oceli Evraz. Výpověď by pak dostalo dohromady neuvěřitelných 71 tisíc lidí.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,460 23,640
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články