Zločineckou firmu půjde konečně rozpustit rozhodla koalice

24. 11. 2010 – 20:26 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zločineckou firmu půjde konečně rozpustit rozhodla koalice
Pokuty či rozpuštění podvodných firem patřily mezi sporné body v rámci protikorupčního balíčku ministra vnitra Radka Johna (VV), Foto: VV | zdroj: NašePeníze.cz

Firmu, která koná trestnou činnost, čeká pokuta nebo také rozpuštění. Shodli se na tom ve středu lídři vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, potvrdil agentuře Mediafax po koaličním jednání šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Návrh v prosinci projedná kabinet Petra Nečase (ODS).  Zavedení trestní odpovědnosti právnických osob blokovala doposud právě ODS a ta nyní ustoupila.

Firmám tak hrozí trestní proces například za korupci, praní špinavých peněz nebo hackerství. Podle dosud platné legislativy je možné například za korupci odsoudit jen konkrétního zástupce firmy, podle nového zákona by ale celé firmě hrozila pokuta nebo dokonce zrušení.

Gazdík v této souvislosti uvedl, že vše bude záležet na legislativním procesu, aby se našlo nejlepší řešení. "To znamená, za jakých podmínek firma dostane pokutu, nebo se zruší," řekl.

Pokuty či rozpuštění podvodných firem patřily mezi sporné body v rámci protikorupčního balíčku ministra vnitra Radka Johna (VV). Gazdík potvrdil, že strana s návrhem nemá problém stejně jako VV.

Naopak občanští demokraté měli výtky. Premiér a předseda ODS Petr Nečas uznal, že nestojí o to, aby Česká republika byla na černé listině Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj OECD.

-Denisa Šindlerová,Mediafax/NašePeníze.cz

Kam dál?

- Kovářová: Firmy by měly mít trestní odpovědnost a odpovídat tak za své chyby

- Úředníci nejsou odpovědni za své chyby, to nahrává korupci

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články