Zloději vykrádají byty podle facebooku

30. 5. 2013 – 21:31 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Zloději vykrádají byty podle facebooku
Průzkum však naštěstí ukázal, že většina dospělých uživatelů sociálních sítí si určitá rizika uvědomuje a kontroluje, s kým svá data sdílí. Foto:Facebook | zdroj: NašePeníze.cz

Na facebooku či twitteru sdílí údaje ze svého soukromí většina populace. Nejčastěji se přitom jedná o fotografie z dovolených či společenských akcí (60 procent, respektive 56 procent dotazovaných). Právě tyto fotografie mají své úskalí v tom, že se mohou dostat do nepovolaných rukou.

"S rostoucí popularitou sociálních sítí dochází k tomu, že lidé sdílejí stále více důvěrných informací. Chlubí se například novým vybavením domácnosti nebo plánovaným odjezdem na dovolenou. Prakticky kdokoliv se tak může dozvědět, kdy a na jak dlouho bude rodina mimo domov. Může pak docházet i k případům, kdy si zloději své potenciální oběti vytipují právě na nejvyužívanější sociální síti, tedy na facebooku," upozorňuje Jiří Randák, ředitel Útvaru řízení internetového prodeje České pojišťovny.

Průzkum však podle jeho slov naštěstí ukázal, že většina dospělých uživatelů sociálních sítí si určitá rizika uvědomuje a kontroluje, s kým svá data sdílí.

Šetření dále ukázalo, že tři čtvrtiny respondentů sdílí své příspěvky pouze se svými přáteli. Naopak otevřený profil přiznává pouze devět procent osob. O tom, že je možné si nastavit nějaké zabezpečení, přitom nemá ani ponětí jeden dotazovaný z dvaceti.

Pouze necelých 20 procent lidí své okolí informuje prostřednictvím geolokačních služeb o tom, kde se právě nachází. Fotografie nově pořízených věcí do domácnosti (sportovní vybavení, elektronika, oblečení, telefony, tablety atd.) zveřejňuje 15 dotázaných oslovených.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,460 23,640
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články