Změna času: Čím nám škodí?

28. 10. 2013 – 10:00 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Změna času: Čím nám škodí?
Většina lidí střídání letního a zimního času nenávidí, i několik dní mají naprosto rozhozený biorytmus. I proto vznikla iniciativa napříč Evropskou unií, která chce toto střídání času zrušit! Foto:SXC, Text:MED, Archiv | zdroj: NašePeníze.cz

Ačkoli jsme si v neděli mohli pospat o hodinu déle díky přechodu času z letního na zimní, posun času s námi může pěkně zamávat. Jak může být tato změna nebezpečná a co nám hrozí?

Noci se změnou času prodloužily a dříve se začíná stmívat. O hodinu déle spíme, o tu samou dobu však i déle pracujeme. Lékaři však varují, že z tohoto důvodu nám hrozí deprese a únava, píše web tvnoviny.sk.

Je dokonce vědecky prokázané, že změnou času z letního na zimní narůstá počet sebevražd. Procenta pak hovoří o tom, že se týkají více mužů než žen.

Jak web uvádí, lidem chybí slunce. Měli bychom se naučit víc relaxovat a během pracovní doby najít alespoň 30 minut na rozptýlení nebo odpočinek, tvrdí psychologové.

A stačí málo! Poslech hudby, dobré jídlo nebo procházka parkem. Důležité je také zařadit do svého jídelníčku více vitamínu C a hořčíku.

Zdravotní následky změny času

Častější výskyt infarktů v období po změně času podle odborníků souvisí s nedostatkem spánku a jeho negativním vlivem na zdraví srdce a cév. Vědci dále zjistili, že porucha biologických rytmů způsobená změnou času a výsledná spánková deprivace přetrvává u některých lidí i řadu týdnů po tom, co změna času proběhla.

Vadí vám změna letního a zimního času?

Většina lidí střídání letního a zimního času nenávidí, i několik dní mají naprosto rozhozený biorytmus. I proto vznikla iniciativa napříč Evropskou unií, která chce toto střídání času zrušit!

Pokud i vy patříte mezi odpůrce střídání časů, připojit svůj hlas můžete na portálu onlyonetime.cz.

Jak se se změnou vyrovnat?

Dopřejte svému tělu pohyb – podle odborníků fyzická námaha v podobě svižné chůze nebo běhu pomáhá lidem se adaptovat na posunutí denního režimu. Někteří vědci tvrdí, že rychlá chůze nebo běh podporuje v mozku uvolňování serotoninu a dalších neuropřenašečů, které mimo jiné ovlivňují i naše vnitřní biologické hodiny.

Vystavte se světlu – dalším doporučením je vystavit se jasnému dennímu světlu alespoň hodinu nebo dvě každý den. Protože na podzim už bývá jasné sluneční světlo často nedostatkovým zbožím, je možné použít namísto přirozených paprsků speciální lampy s velmi intenzivním světlem, které přirozené světlo nahradí.

Vezměte si melatonin – nízké dávky tohoto hormonu obsažené v některých „přirozených“ lécích na spaní podpoří hladiny našeho vlastního melatoninu, který si organismus sám vytváří. Léky s melatoninem mohou pomoci zvláště těm, kteří mají kvůli změně času problémy se spánkem. I když jsou přípravky s melatoninem přirozenější alternativou než syntetické léky na spaní, přesto je užívání melatoninu potřeba konzultovat s lékařem.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články