Změna dodavatele elektřiny se může prodražit. Kdy?

29. 9. 2014 – 17:39 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Změna dodavatele elektřiny se může prodražit. Kdy?
Přístup jednotlivých obchodníků s elektřinou se ale dost liší. Důležité je podrobně se seznámit s obchodními podmínkami dodavatele. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Pokud jste uzavřeli smlouvu na dobu určitou, dobře si rozmyslete, jestli chcete změnit dodavatele elektřiny ještě před uplynutím doby stanovené ve smlouvě. Při předčasném ukončení smlouvy na dobu určitou vás totiž často nemine zaplacení tučné sankce. Podívejte se, kolik stojí příliš rychlý útěk od jednotlivých dodavatelů. Někde vás předčasné ukončení smlouvy bude stát i tisíce korun.

Pokud chcete pustit k vodě dodavatele, se kterým jste uzavřeli smlouvu na dobu neurčitou, není to vůbec problém. Počkáte 3 měsíce, protože tak dlouho trvá standardní výpovědní lhůta, a pak si můžete užívat elektřinu od levnějšího dodavatele. Jestli se ale chcete rozloučit s dodavatelem a máte smlouvu na dobu určitou, může jít o srdceryvné loučení. Slzy vám nepotečou dojetím, ale spíš vztekem nad výši pokuty za předčasné ukončení smlouvy.

Přístup jednotlivých obchodníků s elektřinou se ale dost liší. Důležité je podrobně se seznámit s obchodními podmínkami dodavatele. Někde vám předčasné ukončení smlouvy jednoduše vůbec neumožní, jinde to závisí na udělení souhlasu dodavatele. Jen málokteré obchodní podmínky výslovně zakotvují možnost předčasného ukončení smlouvy na dobu určitou ze strany zákazníka.

Poplatek za promiskuitu odběratelů má odradit od změny

Běžnou praxí dodavatelů je dovolovat ukončení smlouvy na dobu určitou tzv. dohodou, což prakticky znamená souhlas stávajícího dodavatele se změnou. Může se stát, že se s vámi váš dodavatel nebude chtít tak lehce rozloučit, a proto vám bude vyhrožovat sankcí za sjednání smlouvy na dodávky elektřiny se dvěma dodavateli zároveň. V takovém případě toho moc nezmůžete, protože přechod k novému dodavateli vám prostě ten starý povolit nemusí.

Pokuta za předčasné ukončení smlouvy: Někde nula, jinde tisíce korun

Zatímco u některých dodavatelů vám předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou projde bez ztráty haléře, jinde může pokuta za příliš rychlý rozchod s prodejcem elektřiny dosáhnout i deseti tisíc. Bezplatné ukončení smlouvy vám většinou projde tam, kde dodavatel souhlasí se změnou smlouvy z doby určité na dobu neurčitou. Pak se vám budou týkat klasická ustanovení o tříměsíční výpovědní lhůtě, takže si za pár měsíců sbalíte svých pět švestek a elektroměr k tomu a přejdete i jinému dodavateli.

Nejvíce za rychlý odchod zaplatíte u Comfort Energy a Energy Bees

Naopak jiní dodavatelé elektřiny ztrátu zákazníků těžce nesou a jako kompenzaci za svou újmu požadují smluvní pokutu za předčasný úprk. Často musíte její výši hledat jinde než v obchodních podmínkách dodavatele. Narazíte na ni v dokumentu, který se nazývá ceník poplatků, sazebník pokut a souvisejících služeb apod. Aktuálně si nejvyšší sankce za předčasné ukončení smlouvy účtuje trojice dodavatelů; Bohemia Energy, Comfort Energy a Energy Bees. U všech tří zaplatíte jednorázový poplatek v hodnotě 6050 Kč. Navíc Energy Bees i Comfort Energy budou chtít uhradit ještě další sankce za neodebrané množství elektřiny, takže celková pokuta se může vyšplhat hodně vysoko.

Dejte si pozor i na lhůty pro zrušení smlouvy na dobu určitou

Většina smluv na dobu určitou nekončí uplynutím sjednané doby. Pokud se odběratel včas neozve svému dodavateli, smlouvy se automaticky prodlouží opět na stejnou dobu. Jestli nechcete s jedním prodejcem elektřiny zůstat na věčné časy a nikdy jinak, musíte svému dodavateli včas oznámit svůj záměr dále v dodávkách energie nepokračovat.

Podívejte se na výši sankcí u jednotlivých dodavatelů i lhůty, ve kterých musíte stihnout zrušit automatické prodlužování (neboli prolongaci) smlouvy na dobu určitou.

Poplatky za předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou
dodavatel cena včetně DPH Výpovědní lhůta
Bohemia Energy 6 050 Kč 3 měsíce předem
Centropol 3000 Kč (4000 Kč pokuta pokud má odběratel více dodavatelů) 3 měsíce předem
ČEZ 10000 Kč pokud má odběratel více dodavatelů 30 dní předem
E.ON 3000 Kč pokud má odběratel více dodavatelů 90 dní předem
Fonergy pokuta ve výši jedné měsíční zálohy aktuálně nabízí pouze smlouvy na dobu neurčitou
Global Energy 10000 Kč pokud má odběratel více dodavatelů 30 dní předem
PRE 3 500 Kč 30 dní předem
RWE 1000 Kč pokud má odběratel více dodavatelů 40 dní předem
X Energie 6 050 Kč 3 měsíce předem
Europe Easy Energy 500 Kč pokud má odběratel více dodavatelů aktuálně nabízí pouze smlouvy na dobu neurčitou
Amper Market - absence automatické prolongace
Energy Bees 6 050 Kč + 302,50 Kč/MWh za předpokládané množství neodebrané energie 3 měsíce předem
Central Energy 3630 Kč (10000 Kč pokud má odběratel více dodavatelů) 3 měsíce předem
Lumen Energy minimálně 2420 Kč absence automatické prolongace
Comfort Energy 6050 Kč + smluvní poplatek za předpokládané neodebrané množství elektřiny 3 měsíce předem
Vemex Energie 4 500 Kč 90 dní předem
Nano Energies neexistuje možnost předčasného ukončení smlouvy 20 dní předem
Optimum Energy 300 Kč pokud má odběratel více dodavatelů 3 měsíce předem
Lama Energy 2500 Kč pokud má odběratel více dodavatelů 3 měsíce předem
Pramen: www.elektrina.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články